DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F2/F3

Sapka a boton, pezsgő a maszkon – így működik az új díjátadó ceremónia

A Formula-3 főversenyével lezajlott az Osztrák Nagydíj hétvégéjének első futama, aminek különösen a leintést követő perceit övezte nagy várakozás, most láthattuk ugyanis először, hogyan módosult a díjátadó ceremónia a vírusvédelem jegyében.

EcEiNzoXQAEkST-



Ross Brawn az F1 részéről korábban már beharangozta, hogy nem marad minden a régiben, a távolságtartás jegyében a klasszikus dobogót is kivonják a forgalomból egy időre. Nos, szombaton késő délelőtt végre kiderült, mit is jelent mindez a valóságban, miután az F3-as nyitányt a harmadik helyről startoló, de a vezetést már az első kör során átvevő Oscar Piastri nyerte Logan Sargeant és a tavalyi monzai horrorbukása után visszatért Alex Peroni előtt.

Díjátadó ceremónia továbbra is van, viszont azt nem a szokott helyen, hanem a bokszutcában, a parc fermében tartják. A dobogó helyett különálló, egymástól távolabb helyezett emelvényekre állnak fel a pilóták és a győztes csapat (ezúttal a Prema) képviselője, miután nekik elkészített asztalokról kiszolgálták magukat, azaz megtörölköztek, ittak és levették a Pirelli-sapkát a pálcáról. (?!)

EcEhmYSXkAMRphj

Mindenki maszkban áll fel a saját kis emelvényére, viszont csak az ürességet látják maguk előtt, az ünneplő csapattagoknak ugyanis most tilos a díjátadón csoportosulniuk. A trófea átvétele továbbra sem önkiszolgáló alapon működik, azokat kesztyűt és maszkot viselő hivatalos személyek nyújtják át a díjazottaknak a himnuszok után.

A pezsgőzés szokása is megmaradt, de a videó tanúsága szerint a versenyzők ekkor elég nehezen állják meg, hogy oda ne menjenek riválisuk közelébe, jól nyakon önteni őt. Peroni pedig az egész procedúra legaggályosabb elemét is szemléltette: maszkon keresztül sajnos nem lehet beleinni a pezsgőbe. Az ausztrál versenyző azonban a sajtótájékoztatón ígéretet tett rá, hogy ha vasárnap is dobogós helyen végez, tenni fog rá egy kísérletet!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: