DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F2/F3

Norris: Néhol puhák a versenybírák

Lando Norris egy újító ötlettel állt elő: szerinte a kisebb formulaautós sorozatokban keményebben kellene büntetni a versenyzőket, akik így az F1-be érve kellően éretté válnak, így ott lazább szabályokat alkalmazhatnak.

Korához képes egy meglepően érett ötletet dobott be a közösbe a McLaren Formula-1-es pilótája, Lando Norris. A 19 éves versenyző az utóbbi években bejárta a száguldó cirkusz felé vezető, Formula Renault Eurocupot, F4-et, F3-at és F2-t is érintő szamárlétrát, így egy friss képe van arról, mi is a helyzet az utánpótlás-szériákban. Korábbi és jelenlegi tapasztalatait összevetve azzal állt elő, hogy a pilótákat a formulaautós piramison felfelé haladva egyre lazábban kellene büntetni - pont ellentétesen, mint ahogy manapság teszik.

 f4-marshall



"Vannak sorozatok, amelyekben időnként nem voltak kellően büntetve az emberek. Volt szankció, csak nem elég szigorú ahhoz, hogy hatása legyen. Három- vagy öthelyes rajtbüntetés, ilyenek. Vagy néha mindössze verbális figyelmeztetés" - magyarázta a kisebb szériák körülményeit.

Norris szerint a fiatalok így az F1-be érve szembesülnek a legszigorúbb versenybírákkal, pedig ez az a széria, ahol az idősebbek és az érettebbek versenyeznek. Szerinte sokkal korábban kellene kezdeni a szigorú szabályozást, így a száguldó cirkuszban már kellően laza szabályokat alkalmazhatnának.

"Nem hiszem, hogy ártana nekik, ha szigorúbban nevelnék őket. Eközben mi Formula-1-ben meg lazább szabályokat akarunk, de szerintem nem az a jó út, hogy felkészületlenül érkeznek az F1-be, és itt kupálják ki őket. A kisebb kategóriákban kellene oktatni, nálunk pedig nagyobb szabadságot hagyni. Legyen fordítva: kezdjenek sok szabállyal, aztán az F1-hez érve ezeken lazítsanak."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: