DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

F2-es káosz Bakuban, Schumacher eldobta

A biztonsági autót háromszor küldték be, ütközés volt a rajtnál és újraindításnál, Jack Aitken pedig a nyolcadik helyről szerzett győzelmet a betétfutamon.

Nem hazudtolta meg magát Azerbajdzsán, és kaotikus futamot produkált a Formula-2 szombati főversenyén. Már a start sem alakult simán: miközben De Vries lerajtolta a pole-pozíciós Matsushitát, Aitken pedig a nyolcadik helyről ugrott fel a harmadikra, hátrébb Mick Schumacher fékezte el csúnyán kerekeit. Neki sikerült elkerülnie az ütközést, a Trident két pilótája, Alesi és Boschung viszont összetalálkozott: ezért a biztonsági autót is beküldték.

A 17. körben Zhou a célegyenesben hátulról eltalálta Correát, és összetörte autóját, ami a második biztonsági autós fázist eredményezte. Az újraindítás előtti tömörülésben újabb balesetek történtek, a negyedik Camara a bajnoki éllovas Ghiottóval ütközött és forgott ki, míg Deletraz Boccolaccit találta el hátulról. A futamot az utolsó három percre indították újra – a biztonsági autók miatt ekkor már az egy órás limitet számolták vissza az eredeti 29 kör helyett.

 



A futamon 20-ból csupán 13-an értek célba, a káoszból a Campos pilótája, Jack Aitken tudott kimaradni, aki magabiztosan haladt az élen, miután a kiállások során De Vriest átugorta. A holland és King állt még a dobogóra. Utóbbi az újraindítást követően előzte meg Latifit, így a bahreini dobogós helyeket kisajátító három versenyző – Camara, Ghiotto és Latifi – közül egy sem folytatta top 3-as szériáját.

A kiesők között volt Schumacher is: versenye már a 9. körben véget ért, egy újabb hibával: a kerékvetőn elvesztette az irányítást és megpördült. Bár elkerülte az ütközést, az autó megállt, virtuális biztonsági autós fázis alatt mentették ki. 

A futamot a mezőny női pilótája, Tatiana Calderón is vezette eltolt kiállásával, de nem derült ki, ez a stratégia milyen eredményt hozhat, mivel a második safety car szakasz során, a kötelező kerékcsere felé tartva műszaki hiba miatt megállt.

A bakui 1. futam eredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: