DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 28. hétfő
F1

„20-ból 19 pilóta egyetért” – Russell a szabályváltozásokról

A GPDA vezéreként nyilatkozó Mercedes-pilóta szerint szinte teljes az összhang az F1-es pilóták között arról, hogyan változzanak a versenyzési irányelvek.

A bő egy héttel ezelőtti USA Nagydíj után rivaldafénybe kerültek a versenyzési irányelvek azt követően, hogy Lando Norrist büntették, amiért pályán kívül előzte meg Max Verstappent. Az ügy felülvizsgálati kérelemig is jutott a McLaren részéről, miközben sokan egyetértettek abban, hogy Verstappen egy kiskaput használt ki azzal, hogy kései féktávval csak arra figyelt, hogy a kanyarcsúcspontnál előrébb legyen, és így övé legyen a kanyar joga.

f1-verstappen-norris-mexiko-3



A mexikóvárosi pénteki F1-es versenyzői megbeszélés során aztán arra jutottak a pilóták és az FIA, hogy változtatások jöhetnek a versenyzési irányelvekben, méghozzá akár már az idei szezon során a katari fordulótól kezdve.

A versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA vezéreként George Russell arról beszélt a mexikói futam után – amelyen Norris és Verstappen ismét egymásnak feszült, a hollandot pedig kétszer 10 másodperces büntetéssel sújtották –, hogy egy kivételével mindenki egyetért a módosítások és azok azonnali jellegének szükségességével:

„Úgy gondolom, a felügyelők teljes mértékben egyetértenek azzal, min kell változtatni. A mi véleményünk az… Szerintem a legnagyobb egyeztetés arról szólt, hogy 2025-ig várni akartak, hogy konzisztens legyen a dolog az év során. Azt mondanám, hogy 20-ból 19 pilóta azt mondta, hogy ha valami helytelen, akkor már most változtassunk.”

f1-russell-mexiko

„Örömmel látom, hogy büntették ezeket az incidenseket, és azt gyanítom, hogy a továbbiakban Brazíliától az, amit ma és a múlt héten láttunk, már nem lesz megúszható. Azt gondolnánk, hogy könnyű lenne változtatni [ha mindenki egyetért – a szerk.], de olykor nehezebbnek tűnik, mint kellene lennie. De mint mondtam, 20-ból 19-en egyetértünk abban, hogyan kellene ennek lennie.”

Russell maga is kemény küzdelmet vívott vasárnap saját csapattársa, Lewis Hamilton ellen, de a Mercedes britje szerint az ő összecsapásuk teljesen más mederben zajlott, mint ami elkezdett elharapódzni az F1-ben az utóbbi időben:

„Jó volt ez a csata, és mindig jó Lewis ellen harcolni, mert kemény és fair. Jelenleg azonban számos olyan manővert láttunk, amelyek egyszerűen már nem szórakoztatók és sportszerűek, és már-már igazságtalanok egy pontig. Lehet azt mondani, hogy az első eset 60-40 százalékos volt. Az utóbbi viszont… szerintem 2021 Brazília óta nem láttam hasonlót.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: