DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 27. vasárnap
F1

Lawson: Dupla Q3-at buktunk Yuki balesetével

Az új-zélandi pilóta úgy érzi, Tsunoda autótörése nélkül mindketten beférhettek volna a top 10-be az F1-es Mexikóvárosi Nagydíj időmérőjén.

Remek tempót mutatott eddig egész hétvégén a Visa Cash App RB alakulata a Formula-1-es Mexikóvárosi Nagydíjon: különösen Yuki Tsunoda remekelt, aki pénteken harmadik, a szombati FP3-on hetedik időt autózott.

Jött azonban az időmérő és annak második felvonása, amelynek hajrájában a japán falba rakta az autót, amivel nemcsak magával, hanem csapattársával, Liam Lawsonnal is kitolt, ugyanis belengették a piros zászlót, így az új-zélandi sem tudta befejezni jelentősen gyorsabb szektoridőket hozó utolsó körét, s ezzel Tsunodával együtt kiesett a Q2-ben.

tsunoda-crash



„A stadionrészhez érve elveszítettem az irányítást az autó felett. Nagyot blokkolt az első kerék, amit egész hétvégén nem tapasztaltam, szóval kicsit furcsa volt. Kár, hogy nem tudtuk kihasználni a mutatott tempónkat. Elnézést kérek a csapattól” – foglalta össze röviden a történteket a Helmut Marko által kritizált japán, aki elmondta: a pontszerzés a cél a vasárnapi futamon.

Lawson eközben arról beszélt, hogy Tsunoda autótörése nélkül valószínűleg mindketten befértek volna a Q3-ba: „Nyilvánvalóan kár ezért, egész hétvégén gyors az autónk. Yuki egyértelműen rendkívül erős volt az edzésen. Építkeztünk mi is, és szerintem a kvalifikáción mi is ott voltunk.”

„Úgy vélem, a csapat roppant keményen dolgozott és egy igazán gyors autót adott nekünk ezen a hétvégén. Szóval megérdemelték volna, hogy mindkét autóval, nem is csak eggyel bejussunk a Q3-ba. Jelentős előnyben voltam. Szóval hogy őszinte legyek, még egy normál második és harmadik szektorral is elegendő lett volna. De igen, néha ez van.”

„Sajnos ez a kockázata olykor annak, ha a boly végén haladsz, mert piros zászló esetén ez történik. Mindent megfelelően csináltunk, építkeztünk és az időmérőn ott voltunk a határon. Biztos vagyok benne, hogy tovább tudtunk volna jutni.”

f1-lawson-visarb-mexiko

Tsunoda beállításait használta Lawson

Az új-zélandi pilóta azt is elismerte, hogy kollégája adataira támaszkodva építkezett Mexikóban: „Tökéletes volt: jó, hogy gyors csapattársam van és tudom használni az adatait, mert hogy őszinte legyek, ezt csináltunk egész hétvégén. Hasznos volt, és nyilván segített az extra idő is ezen a hétvégén. Úgyhogy csak sajnálatos, hogy nem tudtuk befejezni a körünket.”

„Sajnálom a csapatot, mert nagyon keményen dolgoztak, és ez egy olyan hétvége, ami nem gyakori, hogy két autó is roppant gyors és képes lenne a Q3-ra. A Haas tökéletesen kihasználta ezt, és mindkét autóval bejutottak a Q3-ba, míg mi a történtek miatt mindketten kiestünk” – utalt a konstruktőri vb-értékelésben a legkomolyabb ellenfelükre.

„Közel vagyunk pontok terén, de nyilván látjuk, hova kvalifikáltak. De közel vagyunk, és a hosszú etap jónak tűnt, szóval remélhetőleg előre tudunk lépni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: