DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek
F1

Norris továbbra sem ért egyet a büntetésével: „Már Max volt a támadó”

A McLaren F1-ese kitart álláspontja mellett, hogy nem volt jogos az austini büntetése: a címvédő csak azért maradt előtte a kanyarcsúcspontnál, mert túl későn fékezett.

Még a Formula-1-es Mexikóvárosi Nagydíj csütörtöki médianapjára érkezve is elsősorban Max Verstappen és Lando Norris austini esete jelentette a fő beszédtémát, ahol a brit büntetést kapott azért, mert a pályán kívül előzte meg a hollandot – már csak azért is, mert a McLaren felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ügyben.

Ez utóbbiból már kiderült, hogy a wokingiak továbbra sem értenek egyet a szankcióval, és ugyanezt elmondta maga Norris is: a brit úgy értelmezi a jelenetsort, hogy a kanyarcsúcsponthoz érve valójában már Verstappen volt a támadó fél – és ez esetben a vezetési irányelvek alapján nem szoríthatta volna le a pályáról –, és a Red Bull-pilóta csak azért volt előrébb az apexnél, mert túl későn fékezett.

f1-nor-ver-austin-3



„Egyáltalán nem beszéltem Maxszal, mert ő azt csinálta, amiről azt gondolta, hogy helyes, és én is azt tettem, amiről én ezt gondoltam” – fogalmazott a vb-összetettben 57 pontos hátrányban lévő pilóta a Formula.hu jelenlétében.

„Továbbra sem értek egyet, és csapatként sem értünk egyet. Úgy gondolom, amit láthattunk George-tól és Valtteritől, az bizonyos tekintetben nagyon hasonló volt a mi esetünkhöz: teljes egészében Max előtt voltam, egy autóhossznyival megelőztem őt.”

„Nem én voltam már a támadó autó, hanem ő. Max előtt voltam, védekeznem kellett, ő támadott engem, és gyakorlatilag túl keményen ment be a kanyarba és a pályán kívül előzött meg. Én csak tartottam a pozíciómat, szóval biztos vagyok benne, hogy ezt át fogjuk beszélni, hiszen komoly beszédtéma ez a múlt hétvége óta.”

„Sok pilóta nem értett egyet vele, ahogy csapatok sem. Szerintem a lényeg, hogy csak azért maradtam előttem a kanyarcsúcspontnál, mert aztán lement a pályáról: nem tudott volna elöl maradni a csúcspontnál, ha ott fékez, ahol kellett volna, és a pályán marad. Szerintem ez nyilvánvaló.”

f1-norris-mclaren-1_1

Nem kell változtatnia az F1-es felfogásán

Norrist sokszor éri az a kritika, hogy keményebben, agresszívebben kellene versenyeznie Verstappen ellen. A McLaren-pilóta elismeri, hogy apró változtatások kellenek a részéről és nem végez tökéletes munkát, de szerinte nem is csinál mindent rosszul – ráadásul az F1 jelenlegi legjobbja ellen kell mérkőznie:

„Nem olyan könnyű ez, mint csak mondani. Kell-e néhány dolgon változtatnom? Igen. És kicsit jobban alkalmazkodnom. De minden rossz, amit csinálok? Nem. Nagyon élveztem és tiszteltem a csatánkat. Így is ő került ki győztesen belőle, és le kellett volna győznöm. Szóval néhány apróságon változtatnom kell, de nem kell a teljes felfogásomon módosítani.”

„Max valószínűleg a világ legjobbja abban, amit csinál. Ha a világ legjobbja ellen kell versenyeznem, az nem lesz egyszerű. Régebb óta versenyez ebben a helyzetben, mint én. Határozottan nem végzek tökéletes munkát, de rosszat sem.”

„Úgy vélem, vannak bizonyos dolgok, amikkel nem értek egyet, de továbbra is versenyezni akarok, nem akarom azt, hogy abszolút mindent szabályozzanak. Egyszerűen csak azt gondoltam, hogy nem értek egyet azzal, ahogy és amilyen következményekkel büntettek múlt héten, és csak ezen kell változtatni. Világos, hogy mik a szándékai, és nehéz számomra ezt megkerülni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: