DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 3. csütörtök
F1

Sainz nem neheztel a Ferrarira Hamilton miatt

„Egy hétszeres F1-es világbajnoknak nem mondhatsz nemet” – ismeri el a spanyol, akinek meggyőződése: ha a brit nem akar átigazolni, hosszabbítottak volna vele.

Mielőtt bejelentették február 1-jén, hogy Lewis Hamilton elhagyja a Mercedest és 2025-re átigazol a Ferrarihoz a Formula-1-ben, minden jel arra mutatott, hogy Charles Leclerc-hez hasonlóan a negyedik maranellói szezonját futó Carlos Sainz is maradni fog a Scuderiánál.

Éppen ezért azonban Sainz nem is hibáztatja jelenlegi alakulatát, hogy helyette Hamiltont választották: „Nincs rossz szavam a Ferrarira. És nem hiszem, hogy nekik lenne bármi rossz szavuk rám. Nem azért szakad meg ez a kapcsolat, mert nem voltunk elégedettek egymással, hanem más körülmények okán.”

f1-sainz-ferrari-1



„Továbbra is meggyőződésem, hogy ha Hamilton nem a Ferrarinál akarta volna befejezni a karrierjét, akkor hosszabbítottam volna velük” – nyilatkozta Sainz az AS hasábjain. „De nem mondhatsz nekem egy hétszeres világbajnoknak, megértem ezt, ez egy olyan kapcsolat, aminek meg kellett történnie.”

Sainz azt is hangsúlyozta, hogy nem lesz benne irigység, ha esetleg 2025-ben a Ferrari ütőképes lesz, amiben az ő idei munkájának is része van, és amelynek gyümölcsét így részben Hamilton szüretelheti le: „Valami a részemről is hozzá fog ehhez járulni, de nem fogom követni annyira a Ferrari évét. A jelenre fogok koncentrálni, szóval nem lesz bennem ilyen érzés.”

 

Győzelmek után csak pontszerzések?

Sainz csaknem féléves gondolkodás után végül a Williamst választotta következő csapatának az F1-ben. Hacsak nem állnak fejük tetejére az erőviszonyok, ez eredmények tekintetében biztosan visszalépés lesz a háromszoros nagydíjgyőztesnek – de ő megbékélt ezzel:

f1-sainz-ferrari-2

„Újra kell ehhez alkalmazkodnom. De ilyen helyzetben voltam a tízéves karrierem során hét évben: pontokért harcoltam, nem győzelmekért” – mutatott rá Sainz. „Ez az F1-es pilóták élete. Meg lehet kérdezni sok más versenyzőt, aki ebben a helyzetben volt.”

„Semmi sem garantálja számodra, hogy győzelmekért fogsz csatázni, szóval ki kell élvezni a lehetőségeket. Nem csak eredményként, hanem mentálisan is élvezni ezt, mert szerencsés vagy, hogy az egyike vagy a világ húsz legjobb versenyzőjének, és az egyike annak a három-négynek, aki futamot nyerhet.”

Sainz hozzátette, hogy szeretné ugyanazt elérni a Williamsnél is, mint korábban a McLarennél és a Ferrarinál: hogy a segítségével előrébb léphessenek.

„Ha a Williams a top 10-ért harcol, biztosítanunk kell, hogy konzisztensen a pontszerzők között leszünk a következő két évben, amíg velük vagyok. Ha ezek az évek jól alakulnak és azt látom, hogy jó irányba haladunk, akkor a jövőt illetően is szeretnék mellettük voksolni” – tette hozzá a pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: