DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Piastri: Csak akkor engedem el Landót, ha számomra is van értelme

A McLaren ausztrálja hangsúlyozta: kész segíteni F1-es csapattársát a vb-címért folyó harcban, de közben a konstruktőri elsőséget sem veszíthetik szem elől.

Hiába van még mindig 52 pontos hátrányban Lando Norris Max Verstappennel szemben, a McLaren formáját és a Red Bull botladozását látva reális forgatókönyv az, hogy a hátralévő hat idei Formula-1-es nagydíjon a brit ledolgozza a lemaradását.

Ennek érdekében pedig már a McLaren is kijelentette az Azerbajdzsáni Nagydíj előtt – bár sokak szerint így is későn –, hogy Norrist fogja priorizálni Oscar Piastrival szemben. Bár az azóta eltelt két futamon nem került sor csapatutasításra (sőt, Bakuban Norris segített az ő győzelmében), Piastri most az Auto Motor und Sport szaklapnak beszélt a helyzetről:

f1-piastri-norris-szingapur-mclaren



„A csapat mindkét bajnokságot meg akarja nyerni. Ha van esélyed ezt megtenni, akkor nem hagyhatod azt veszni. Ha csak magamra gondolok, nem szeretem az ellenem szóló csapatutasításokat” – szögezte le az ausztrál. „Egyetlen versenyző sem szereti. A saját büszkeséged okán meg akarod mutatni, hogy te vagy a leggyorsabb pilóta a pályán.”

„Ugyanakkor segíteni fogok Landónak az utolsó versenyeken, ha megkérnek rá” – hangsúlyozta Piastri. „Neki van reálisabb esélye arra, hogy megnyerje a vb-címet. De ez nem egy üres csekk. Számomra is kell, hogy értelme legyen, hogy elengedem őt.”

„A konstruktőri világbajnokságot is meg akarjuk nyerni, és ha beáldozom a versenyemet Lando segítése oltárán, akkor az nem fog segíteni elérni ezt a célt” – mutatott rá a fiatal pilóta. „Úgyhogy minden egyes esetben külön-külön fogunk dönteni.”

„Baku megmutatta, hogyan csináljuk a dolgokat a McLarennél. Ha Lando nem állította volna meg Perezt az első bokszkiállás után, talán nem nyertem volna. Úgyhogy része volt a győzelmemben.”

f1-piastri-mclaren-szingapur_1

Piastrit nem érdeklik a számok

Norris elsősorban a szezon első fázisában került lépéselőnybe csapaton belül Piastrival szemben, aki viszont az utóbbi idényharmadban a legerősebb pontterméssel rendelkezik, sőt az európai futamok során is ő gyűjtötte a legtöbb vb-egységet. Amikor felvetették neki, hogy az utóbbi időben mutatott formája okán nem sajnálja-e a korábban összeszedett hátrányát, a McLaren-pilótája így reflektált:

„Nem hiszek az ilyen számtani játékokban. Valószínűleg más versenyző pedig az elmúlt nyolc-tíz futamon szerezte a legtöbb pontot. Bárki elérhet olyan eredményt, amitől jónak néz ki. Ami számít, az a jelen. A McLaren olyan autót ad alám, amely mindenhol nagyon gyors. És ha nem is a leggyorsabb, mint Bakuban, még így is lehetőséget ad arra, hogy nyerj, ha a csapat és te mindent jól csinálsz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: