DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 1. kedd
F1

Nem lát trendet Norris elszúrt rajtjaiban a McLaren

Nem tagadják, hogy voltak kihagyott lehetőségek ilyen téren, de Andrea Stella F1-es csapatfőnök szerint nem áll egyetlen egyértelmű ok a jelenség mögött.

Noha a McLaren már május-június óta a legjobb konstrukciónak számít a Formula-1-ben, összességében számos esélyt dobott el magától a csapat és Lando Norris is. Ezek több tőről fakadtak, de mindenképp kiemelkedő közülük, ahogy a brit az első körökben rendszerint pozíciót veszített – ami olyannyira igaz volt, hogy a legutóbbi F1-es Szingapúri Nagydíjon fordult elő először vele, hogy a pole-ból startolva az első kört az élen zárta.

f1-norris-szingapur-start



Andrea Stella, a konstruktőri világbajnokságban már élre álló McLaren csapatvezetője szerint azonban az elemzések során arra jutottak, hogy nincs egyetlen egyértelmű oka az egyéni vb-tabellán Max Verstappennel szemben 52 pontos hátrányban lévő Norris gyengébb startjainak:

„Nem tagadom, hogy pusztán a rajtokat és az első kanyarok megközelítését illetően tűnhetett úgy, hogy ez egy kihagyott lehetőség Landónak. De lefolytattunk némi elemzést csoportosan, beleértve Landót is, végigvettük a szezon minden egyes startját és minden egyes első körét” – fogalmazott Stella még Szingapúrban a Formula.hu jelenlétében.

„Az igazat megvallva, még azokban az esetekben, amikor Lando a pole-ból indult, de nem állt az első helyen az első kör végén, sem tapasztaltuk azt, hogy nagyon benne hagyott volna teljesítményt. Megnéztük Barcelonát, és úgy gondoljuk, Russell akkor is elsőként fordult volna, ha Lando valami mással próbálkozik.”

f1-norris-szingapur-mclaren

„Volt néhány elszalasztott lehetőség a rajtok kivitelezését illetően, de elismerjük, hogy ez a csapat oldaláról is igaz. Például Zandvoort volt az, ahol mindkét pilótánknak hidegek voltak az abroncsai egy csapatprobléma miatt, és egyik autó sem rajtolt valami nagyszerűen emiatt. Szóval bár elsőre úgy tűnhet, Lando jelentősen benne hagy ezekben, de valójában a tények nem ennyire egyértelműek.”

Stella ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy extra figyelmet fordítanak a startokra, és Norris maga is egyre rutinosabb lesz az élről való rajtolásban:

„Egyértelműen koncentráltunk a rajtok végrehajtására és a gumik előkészítésére, maga Lando is fókuszáltabb, amikor a hétvégéken ezzel foglalkozunk. Önbizalmat nyersz, megismered, milyen a pole-pozícióból indulni, és a területi védekezés szempontjából is jobban megérted, mit kell tenned azért, hogy mások ne vehessék át a vezetést. Szóval ez is az utazás része.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: