DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

„Messze vagyunk” – Norris többtizedes hátrányt érez a McLarennél

Túlságosan is erőltetnie kell a jó köridőhöz, és a másik három élcsapat előttük jár: így értékelt a csúszós pályát is oknak gyanító brit a pénteki F1-es edzések után.

Egyelőre nem úgy muzsikál a McLaren a Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj hétvégéjén, ahol azt az előző futamokon megszokhattuk tőlük: a péntek délutáni második szabadedzésen csak a negyedik erőnek tűnt a wokingi istálló, ráadásul több tizedmásodperces lemaradásban voltak a Ferrarihoz, a Red Bullhoz és a Mercedeshez képest.

A két pilóta közül Oscar Piastri végzett előrébb, Lando Norris lágy gumis időmérős próbálkozás híján a top 10-ből is kiszorult. A brit szerint viszont nagyjából az a tényleges pozíciójuk, amiről ausztrál kollégája helyezése árulkodik:

„Eléggé messze vagyunk. Túlságosan is nyomnom kellett ahhoz, hogy megpróbáljam kipréselni a köridőt, ez egyértelmű. Úgy vélem, ahol Oscar volt, nagyjából az inkább a helyünk” – nyilatkozta Norris az F1 TV-nek. „Ha mindent összerakunk, nagyjából ott tartunk, de biztos vagyok benne, hogy a versenytársak még közel sem járnak a csúcshoz.”

f1-norris-baku-mclaren-day1



„Elég sokat kell még találnunk, hogy őszinte legyek, összevetve a Mercedesszel, a Ferrarival és a Red Bull-lal. Ők mind nagyon hasonlóak, és aztán van egy jó három-négy tizedmásodperc közöttünk. Úgyhogy sok munka vár ránk.”

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e, hogy az előző futamokon rendre a legerősebb konstrukciónak tűnő McLaren egyelőre haloványabb Bakuban, így felelt a világbajnoki összetettben Max Verstappen mögött 62 pontos hátránnyal a második helyen álló pilóta:

„Sok olyan pálya volt, ahol nem voltunk gyorsak. Az emberek csak szeretik azt hinni, hogy mindenhol mi vagyunk a legjobbak, pedig nem” – vélekedett a 24 éves pilóta.

„Eddig nagyon jó munkát végeztünk, jobbat a többi csapatnál, de mindig tudtuk, hogy a Ferrarik roppant gyorsak itt. Ilyen pályakörülmények között a Mercedes is nagyon gyors lesz. Az autó azért így sem rossz. Biztos vagyok benne, hogy így is ki tudjuk hozni belőle a köridőt, de nem vagyunk annyira határozottan elöl, mint voltunk az előző versenyeken.”

Norris a bakui csúszós voltát emelte ki egyik lehetséges indokként a viszonylagos küszködésük kapcsán: „Rendkívül csúszós volt a pálya. Jól teljesítünk a nagyobb tapadást nyújtó pályákon, de ez a pálya messze van ettől, közelében sincs a tavalyi állapotban. Úgyhogy egyelőre nehéz a helyzetünk, de keményen fogunk dolgozni este.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: