DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

Leclerc, Perez, Hamilton a sorrend péntek este

A Red Bull és a Ferrari erős, a Mercedes kérdéses, a McLaren kicsit keresi a formáját: így zárt az F1 pénteken Bakuban.

Eseménydúsra sikerült a bakui hétvége második F1-es szabadedzése: a délelőtt autót törő Charles Leclerc Ferrariját összerakta a csapat, de a monacói egy kör után kijelentette, hogy valami nem jó, és nem is volt hajlandó tovább kint maradni a pályán. Leclerc arra panaszkodott, hogy nem egyenesen megy az SF-24-es, és hogy valami elgörbült benne, amit a csapat nem látott az adatokból.

f1-leclerc-ferrari-baku



A Williams nem készült el Franco Colapinto autójával időben, az argentin csak késve állhatott munkába, George Russell autójánál pedig olajszivárgást vett észre a Mercedes, és úgy döntöttek a csillagosok, hogy inkább motort cserélnek a britnél, emiatt rengeteg időt veszített.

Ezen felül is jó pár hibát láthattunk, Max Verstappen is centikkel kerülte el a falat, úgyhogy sokan feszegették a határokat, keresték a féktávokat a derékszögű kanyarok előtt.

Ami a köridőket illeti: egy ideig Carlos Sainz vezetett, aztán jött Sergio Perez egy hatalmas idővel, aki fél másodpercet adott Max Verstappennek az utolsó szektorban, és jelentős szélárnyék-eltérés nélkül ezt leginkább motormóddal lehet magyarázni, ami jelzi, hogy mire lehet képes a Red Bull. Az energiaitalosok autója itt-ott ugyan tolta az orrát, de összességében talán a nap leggyorsabb konstrukciójának tűnt.

A leggyorsabb időt azonban végül a Ferrari futotta meg: Leclerc-nek végre sikerült teljesen összerakni az autót, a monacói pedig hat ezredmásodperccel gyorsabb volt Pereznél, így ő zárhatta az élen a napot. Sainz nagyon szenvedett, rengeteget hibázott, tolatgatott, csak tapogatta a féktávokat, Leclerc-rel viszont a Ferrari most is abszolút potensnek tűnt, és a nap alapján leginkább Leclerc lehet veszélyes a Red Bullokra.

A McLaren nem ment jól, Oscar Piastri zárt előrébb, de Lando Norris nem futott időmérős kört a lágy gumin, úgyhogy az ő valós tempóját nem láthattuk most. Az mindenesetre biztos, hogy a mai beállításokkal nem ők voltak a leggyorsabbak, ami persze még változhat szombatra.

A Mercedesnél Russell a technikai gondok miatt csak küszködött, Hamilton viszont jól ment, végig ott tudott lenni az első helyeken, egy kicsit ő lehet a sötét ló az egyenletben.

A délelőtt hibázó Colapinto jó kört ment és hozta Alexander Albon tempóját, de Oliver Bearman is elégedett lehet a napjával, erősen meg tudta közelíteni Nico Hülkenberget.

Az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:43,484
2. Sergio Perez Red Bull +0,006
3. Lewis Hamilton Mercedes +0,066
4. Carlos Sainz Ferrari +0,466
5. Oscar Piastri McLaren +0,499
6. Max Verstappen Red Bull +0,545
7. Lance Stroll Aston Martin +0,609
8. Nico Hülkenberg Haas +0,991
9. George Russell Mercedes +1,052
10. Oliver Bearman Haas +1,063
11. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +1,161
12. Fernando Alonso Aston Martin +1,199
13. Alexander Albon Williams +1,253
14. Franco Colapinto Williams +1,265
15. Valtteri Bottas Stake "1,301
16. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,572
17. Lando Norris McLaren +1,672
18. Pierre Gasly Alpine +1,907
19. Esteban Ocon Alpine +2,326
20. Guanyu Zhou Stake +2,463
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: