DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

Hamilton a szűk élmezőnyben, Russell motorcserére kényszerült

Az egyik Mercedes szárnyalt, a másik szenvedett az F1-es Azerbajdzsáni Nagydíj edzésnapján. Russellt technikai hibák sújtották és önbizalmát sem találta.

Szokatlan élmezőny rajzolódott ki a két pénteki tréningen Bakuban: a McLaren hosszú ideje először lemaradásban van – ezt Lando Norris ki is mondta –, az élmezőnyt a Red Bullok (az ilyen elöl rég látott Sergio Perezzel), a Ferrarik és egyik Mercedes alkotják.

Lewis Hamilton az első szabadedzésen másodikként végzett, három tizedmásodpercre Max Verstappentől: a másodikat harmadik pozícióban zárta, lemaradása viszont itt csak 0,066 másodpercet tett ki.

„Ez egy igazán jó nap volt, élveztem, hogy már a legelejétől fogva lendületben voltam, beállítás terén pedig lépésről lépésre haladtam, folyamatosan épült fel” – kezdte értékelését Hamilton a helyszíni riportereknek.



„Nem tudom, a hosszú etapom milyen volt a többiekéhez képest, nem tettünk meg rengeteg kört. Úgy gondolom, a Red Bull elég gyorsnak tűnik, akárcsak a Ferrari, de mi is ott vagyunk valahol a környéken. Óvatosak maradunk és igyekszünk a legtöbbet kihozni abból, ami rendelkezésünkre áll. Remélem, hogy olyan közel vagyunk az élmezőnyhöz, mint tűnik, holnap ki fog derülni.”

„Nehéz megmondani, milyen lenne az autó a másik padlólemezzel ezen a pályán” – tért ki a verseny 2018-as győztese a fejlesztési döntésre, hogy a Mercedes visszatér korábban, Zandvoort előtt használt padlólemezéhez. „Nehéz nagy különbséget érezni a kettő között, én nem vagyok elégedetlen a mostanival.”

Russell: Egyértelműen le vagyok maradva Lewis tempójától

Hamiltonhoz képest kontrasztos George Russell teljesítménye: a másik brit nyolcadik és kilencedik helyet ért el az eredménylistában. A második szabadedzést késve kezdte, miután a csapat rendellenességet fedezett fel a telemetriában, majd motorcsere mellett döntött.

„Nem tudom biztosan, mi történt, de a motort ki kellett cserélnünk az első edzésen fellépő probléma miatt. Emiatt nyilván megcsúsztunk a szabadedzéssel, és a végén is volt egy problémánk. Garantáltan nem ez volt a legsimább péntekünk” – kezdte Russell a motorcserével.

„Az első edzésen a motorral volt probléma, a végén pedig egy szenzor hibásodott meg. Kiálltunk, mivel azt gondoltuk, hogy vízszivárgásunk van. Az érzet rendben volt, számomra nem volt pompás, szenvedtem. Egyértelműen le voltam maradva Lewis tempójától, szenvedtem az önbizalommal és a gumik megfelelő ablakba juttatásával. Emelnem kell a szintet holnapra, hogy ledolgozzak ebből a különbségből” – értékelte gyenge bakui nagydíjkezdését Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: