DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

A McLaren Mexikóban adja át az FP1-re az egyik autót

Az IndyCar-menő Pato O’Ward vezetheti az egyik McLarent a mexikói F1-es hétvége első szabadedzésén – valószínűleg a szezonzárón is ki kell hagynia az első gyakorlást az egyik pilótának.

A McLaren bejelentette, hogy az október végén rendezett F1-es Mexikóvárosi Nagydíj első szabadedzésén az IndyCarban szereplő Pato O’Ward vezetheti a csapat egyik autóját. A wokingiak fejlesztőprogramjába tartozó 25 esztendős mexikói pilóta először teheti ezt meg hazai pályán, hiszen tavaly és tavalyelőtt a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon kapta meg az első szabadedzést.

oward-f1



„Alig várom, ezzel egy álmom válik valóra, hiszen hazai közönségem előtt ugorhatok be az autóba” – mondta a lehetőségről O’Ward. „Az autó egy igazi rakéta idén, szóval megpróbálom megtenni a magamét, és annyit segíteni nekik, amennyit csak tudok. A hétvégén még Nashville-ben indulok az IndyCarban, szóval most ez a prioritás, de alig várom, hogy elindulhassak.”

A szabályok értelmében minden csapat köteles két pénteki szabadedzésen olyan versenyzőket autóba ültetni, akik karrierjük során legföljebb két nagydíjon álltak rajthoz. Ennek maradéktalanul eleget tett már az Alpine, a Haas, valamint a Williams, a többiek viszont még legalább egy szabadedzéssel adósak.

oward-f1-teszt

A Sauber, a Mercedes, a Red Bull és a VCARB eddig egy edzésen teljesítette kötelezettségét Svarcman, Antonelli, Hadjar, illetve Iwasa beültetésével, míg a McLaren, az Aston Martin és a Ferrari egyszer sem tette meg ezt.

Nagy valószínűséggel a csapatok többsége a hátralévő nyolc futamból a Mexikóvárosi Nagydíjon és/vagy a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon ültet be fiatal versenyzőket. Austinban, Brazíliában és Katarban sprintes hétvégéket rendeznek egyetlen szabadedzéssel, így ez eleve ki van zárva, míg Bakuban, Szingapúrban és Las Vegasban a pálya városi jellege miatt kevéssé valószínű, hogy sokan élnének ezzel a lehetőséggel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: