DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

Teljesen Newey-ra bízza a technikai stábot az Aston

Úgy alakítja a struktúrát az F1-es műszaki csapat vezetőjeként, ahogy jónak látja – árulta el a tervezővel „nagy vásárt” csináló Lawrence Stroll.

Kedd délben hivatalossá vált, hogy az Aston Martinnál folytatja 2025. március 1-jétől a Red Bulltól távozó Adrian Newey: a 65 éves szakember technikai ügyvezető partnerként és részvényesként csatlakozik a gárdához.

Utóbbi alighanem a döntésében is szerepet játszhatott a mérnökzseninek, ahogy saját elmondása szerint Lawrence Stroll csapattulajdonos víziója és infrastrukturális fejlesztései is. Emellett a híresztelések szerint a fizetése is csillagászati lesz Newey-nak, a jobban kereső F1-es pilóták szintjén mozgó összegről lehet szó – de idősebb Stroll szerint még ez sem ár a tervezőért és azért, amit az Astonhoz hoz:

f1-newey-stroll-aston



„Adriannal nagy vásárt csináltunk. Több mint 40 éve üzletelek, és még sosem voltam ilyen biztos ebben” – fogalmazott az Aston-tulaj a keddi sajtótájékoztatón. „Nem befektetésről van szó, hiszen részvényesünk és partnerünk lesz. Ő lesz a legjobb partner, akit a céghez hozhatok, és nagyon sokáig szándékozunk itt lenni együtt. Úgyhogy viszonylag olcsó ahhoz képest, amennyit Adrian hoz ebbe a partnerségbe.”

 

Hogyan illeszkedik majd Newey a technikai struktúrába?

Az Aston Martin már eddig is számos szakembert megszerzett magának, élükön a szintén a Red Bulltól érkezett Dan Fallows technikai igazgatóval, valamint a Ferraritól nemrég leigazolt és jövőre munkába álló Enrico Cardile technikai vezetővel. De vajon hogyan fog ebbe a rendszerbe illeszkedni Newey? Nos, Stroll elmondása szerint ő lesz a stáb vezetője – és úgy alakítja át azt, ahogy jónak látja:

„Adrian technikai ügyvezető partnerként csatlakozik. Ő lesz a technikai csapat vezetője: vezető a cégben is, partner az üzletben, valamint részvényes, úgyhogy Adrianra bízom a műszaki struktúrát, aki sokkal alkalmasabb erre, mint én” – fogalmazott Stroll.

f1-newey-aston-stroll-1

„Erős csapatunk van, akik közül néhányakkal már dolgozott is együtt Adrian. Napi szinten itt lesz, teljes állásban elkötelezett lesz az F1 iránt, vezetést és irányt adva a csapatnak” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Newey a legfontosabb eleme az Astonnál zajló építkezésnek, a milliárdos tulajdonos így reflektált: „Rengeteg eleme volt a kirakósnak azóta, hogy hat éve ebbe belevágtunk. Behoztuk partnerként az Aramcót, behoztuk a Hondát úgy, hogy exkluzívan csak velünk dolgozzanak öt évig az új szabályrendszer érkezésétől.”

„Adrian kulcs-kulcs-kulcseleme és a legnagyobb darabja a puzzle-nek, műszaki vezetés szempontjából határozottan – és úgy gondolom, ennek a hatása végigfut majd az egész vállalaton.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: