DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 17. kedd
F1

„Ősellenségekből” társak: végre együtt dolgozhat Newey és Alonso

A sztártervező máig bánja, hogy a spanyol nem igazolt a Red Bullhoz, de most végre egy oldalon állhatnak. A kétszeres F1-es világbajnok szerint Newey miatt mindenkinek szintet kellett lépnie.

Kedden hivatalossá vált, hogy Adrian Newey 2025 márciusától az Aston Martin Formula-1-es alakulatánál folytatja ügyvezető technikai partnerként és részvényesként, ebben a minőségében pedig ő fogja vezetni az új szabályrendszer szerint épülő 2026-os F1-es autó tervezését és fejlesztését.

Newey az Astonhoz való igazolásával együtt dolgozhat végre Fernando Alonsóval: Lewis Hamilton mellett a spanyolt szokta emlegetni a szakember, akikkel bánja, hogy eddig nem működhetett együtt. Most ez megvalósul, Newey pedig így tekintett vissza a kétszeres világbajnokkal közös múltjukra és a jövőjükre, valamint a csapat másik pilótájáról, Lance Strollról is beszélt:

f1-alonso-newey-redbull



„Lance-t némileg ismertem az F3-as éveiből: a fiam, Harrison ugyanott versenyzett, ahol ő. Csodáltam őt, dominálta a szezon második felét abban az évben. Ami Fernandót illeti, természetesen sok-sok éven át harcoltunk egymás ellen, időnként egyfajta ősellenségei is voltunk egymásnak!” – tette hozzá félig nevetve a tervező:

„Nagyon közel jártunk ahhoz 2008-ban, hogy csatlakozzon a Red Bullhoz a 2009-es idényre, de sajnos ez nem történt meg, amiért kár. Úgyhogy továbbra is egymás ellen csatáztunk! A sport legendája, szóval nagyon várom, hogy együtt dolgozhassak vele.”

 

Alonso: Mindenkinek javulnia kellett Newey miatt

Az Aston keddi sajtótájékoztatóján a két versenyző is jelen volt, s a színpadra szólítva el is mondták, miként látják Newey érkezését: „Ahogy elhangzott, sok éven át versenyeztünk egymás ellen” – fogalmazott Alonso.

„Azt mondanám, inkább inspirációt jelentett. Adriannak, valamint a tehetségének és az autóinak köszönhetően mind jobbá váltunk versenyzőként, mérnökként: mindannyiunknak emelnünk kellett a szintet, hogy versenyre kelhessünk vele.”

f1-alonso-newey-aston-1

„Ez pedig egy hihetetlen nap most a csapat számára. Lawrence víziója kezd formát ölteni ezzel az épülettel, Adriannal, a Hondával, az Aramcóval és az új szélcsatornával. Úgyhogy azt mondanám, hogy határozottan ez a jövő csapata.”

„Számomra pedig hihetetlen lehetőség lesz szakmai szempontból, hogy Adriannal dolgozhatok és ezt a zöld színt viselhetem, amit büszkén teszek. De emellett személyes szinten is hihetetlen lehetőség, hogy együtt dolgozhatok ezekkel az emberekkel, akiktől olyan sokat lehet tanulni.”

„Néhány hete beszéltem Lance-szal erről a hihetetlen lehetőségről, hogy együtt dolgozhatunk Lawrence-szal és mindenki mással az Aston Martinnál, és egyértelműen sokat tanulunk a pályán és azon kívül egyaránt, és ez személyes szinten is a fejlődésünk része.”

Ifjabb Stroll a következőket mondta el: „Ez egy óriási nap, ez tényleg a legizgalmasabb nap a csapat történetében. Adrian mindenki másnál több világbajnokságot nyert a paddockban, és most zöldbe öltözött. Ez egy rendkívül izgalmas nap, 2026 pedig már nincs messze, teljesen új szabályrendszer jön, ami rengeteg lehetőséget nyithat. Rengeteg tehetséges ember dolgozik már itt, most pedig Adrian is csatlakozik, szóval ez nagyon izgalmas.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: