DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Mindenki támogatja a fiatalok versenyét

A Mercedes és a Ferrari csapatfőnöke is támogatja azt az elképzelést, hogy a szezonzáró után rendezzenek egy különversenyt a fiataloknak – állítólag az F1 Bizottságban senki nem ellenzi.

Roppant izgalmas ötlet látott napvilágot nemrég azzal kapcsolatban, hogy hogyan biztosítsanak extra lehetőséget az F1 felé igyekvő fiataloknak: a szezonzárót követően, amikor egyébként is tesztet rendeznek a junioroknak, a tehetségek F1-es autókban egy külön, csak nekik szóló sprintversenyen mutathatják meg tudásukat, és szerezhetnek versenytapasztalatot.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff támogatja az ötletet, egyúttal rámutatott arra is, miért nem lehet a szezon közben, versenyhétvégén egymásnak engedni a fiatal versenyzőket: „Megvitattuk ezt az F1 Bizottságban, és úgy tűnik, nagyon szeretnénk több lehetőséget adni az újonc versenyzőknek. A probléma csak az, hogy ha ezt egy nagydíjhétvégén adjuk meg nekik, az hatással lesz az állandó versenyzőkre és a teljesítményükre.”

wolff-antonelli



„Nem találtunk más módot arra, hogy végigmehessenek egy versenyhétvége teljes folyamán, feszegethessék a határokat, összehasonlításokat végezhessenek” – fejtette ki az osztrák szakember. „Abu Dhabiban egy versenynap során mindannyian ugyanazzal az üzemanyagszinttel, ugyanazzal a gumival fognak menni, és érdekes lesz látni az összehasonlítást. Miután a szezon már véget ért.”

Wolff egyúttal arra is rámutatott, hogy a csapatoknak nem lenne túl könnyű, ha bevezetnék ezt az újítást, de megéri az áldozatot: „Nyilvánvalóan megterhelő lesz a csapatnak még egy versenynap, de a szórakoztatóiparban vagyunk, és ez az eddigi legjobb ötlet, amivel eddig előálltunk, hogy több vezetési időt adjunk nekik.”

vasseur-monza

A Mercedes első embere elmondta, hogy az F1 Bizottság ülésén senki nem tiltakozott az ötlet ellen, már csak azért sem, mert mint a Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur rámutatott, a jelenlegi szezonként kötelező két első szabadedzés számának növelése jóval nehezebb feladat lenne: „Arra is gondoltunk, hogy több első edzésen adunk nekik lehetőséget, de az F2-ben már így is 14 fordulót teljesítenek. Ráadásul ott vannak a sprintes hétvégék, ahol nem lehet feladni az FP1-et.”

„Továbbá néhány pályán ez nem egyszerű” – folytatta Vasseur. „Soha nem fogjuk feladni az FP1-et Szingapúrban, Monacóban vagy Bakuban. Így végül is nincs olyan sok lehetőségünk, hogy lehetőséget adjunk nekik, hogy valós körülmények között próbálják ki az aktuális autókat. Így megadhatunk nekik egy teljes hétvégét egy szabadedzéssel, kvalifikációval és rajttal. Biztos, hogy nem lesz könnyű megszervezni, de én támogatom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: