DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

McLaren: A két első számú sosem volt könnyű

Piastrié a jövő, így ha támogatja Norrist a bajnoki küzdelemben, az befektetést jelent számára, mondta Andrea Stella, míg főnöke rámutatott: sosem volt egyszerű két első számú pilótát kezelni.

Az Olasz Nagydíjat követően az egyik legfontosabb beszédtéma a „papaja-szabály” volt, azaz a McLaren azon döntése, hogy annak ellenére, hogy két versenyzőjük közül csak Lando Norrisnak van reális esélye Max Verstappen utolérésére, úgy döntöttek, hogy nem szólnak bele a csapaton belüli küzdelembe.

monza-start



Ennek kapcsán érdemes még egy-két nyilatkozatot idéznünk a csapat vezetőitől, melyek a verseny óta elhangoztak. Andrea Stella csapatfőnök a RacingNews365 kérdésére arról beszélt, hogy jól fogadna-e Oscar Piastri egy esetleges csapatutasítást. „Úgy gondolom, hogy ha amit mondunk neki, az észszerű és korrekt, mint hogy ha támogatod a csapattársadat a bajnokság megnyerésében, az nagy lökést fog adni, akkor igen.”

„A bajnoki győzelem nagy lökést ad az egész csapatnak, még akkor is, ha ő a másik versenyző. Nem szabad elfelejteni, hogy Oscar csak a második szezonja közepén jár a Formula–1-ben. A jövő az övé, és biztosnak kell lennie abban, hogy amikor eljön a támogató szerep ideje, akkor a támogatás, amit a csapatnak vagy Landónak ad, befektetésnek számít” – mondta Stella.

norris-piastri-monza

A csapat vezérigazgatója, Zak Brown a Sky Sportsnak nyilatkozott a csapat prioritásait, s miután leszögezte, hogy a fő cél mindkét bajnokság megnyerése, megismételte a „két első számú versenyző” alapelvét, egyúttal arra is rámutatott, hogy ezt nem mindig egyszerű megvalósítani: „Mindig is hittünk abban, hogy két első számú versenyzőnk van. A McLarennél ez mindig így volt. Ezt nagyon nehéz lehet menedzselni, tudjuk, hogy ment ez Lewisszal, ahogy láthattuk Sennával és Prosttal is.”

„Ők remekül kijönnek egymással, és tiszta versenyt futnak egymás ellen. És ez filozófia kérdése is, egyautós vagy kétautós csapat szeretnél lenni?” – tette fel a retorikai kérdést Brown, majd elismerte, hogy hétről hétre felülvizsgálják a helyzetet: „A legegyszerűbb az lett volna, ha Lando egyszerűen ellép az élen, és akkor nem kellett volna nehéz döntéseket hozni a bokszfalnál. Andreával versenyről versenyre gondolkodunk ebben a tekintetben.”

monza-podium

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: