DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 12. csütörtök
F1

A Red Bull-szuka csak Verstappenre hallgat

A változtatások egyre kezelhetetlenebbé tették az RB20-ast, melyet csak Verstappen tud megszelídíteni – de Marko doktor arra is rámutatott, hogy többször balszerencsés volt a holland.

A 2024-es szezon elején a Red Bull hasonlóan domináns formát mutatott, mint a megelőző évben, azonban május elejétől elkezdett megváltozni az autó viselkedése – talán a fékrendszer miatt? –, és a korábbinál nehezebben kezelhető RB20-assal Sergio Perez elsüllyedt a mezőnyben, Max Verstappen pedig verhetetlen egyeduralkodóból a győzelmekért küzdő 6-7 versenyző egyikévé vált.

Az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva Helmut Marko, ha azt nem is mondta ki, hogy mitől változott meg a helyzet, mindenesetre elismerte, hogy gondok vannak az autóval, és azzal jelenleg csak Verstappen tud bánni: „A szezon elején olyan kiegyensúlyozott autónk volt, mint most a McLaren, minden pályát és minden körülményt kezelni tudott.”

verstappen-barcelona



„Aztán valahol rossz irányba fordultunk. Az autó egy olyan szuka lett, amit csak Max tud megszelídíteni” – mondta Marko, majd így folytatta: „A változások egyre kiszámíthatatlanabbá tették az autót, egyre nehezebbé vált a beállítása és a kiegyensúlyozása.”

Verstappen immáron négy verseny óta nem tudott nyerni, de a sebességét így is rendre megvillantja, hiszen e négy hétvégéből kétszer ő futotta a leggyorsabb kört az időmérőn. „Azok különleges kvalifikációs körök voltak Maxtól, de a versenyen elszállt a fölénye” – mondta Marko, aki szerint ahogy a szezon eleji Red Bull a mostani McLarenre, úgy a mostani Red Bull a szezon eleji Mercedesre emlékeztet.

marko-verstappen

„Ahogy a Mercedes az év elején, mi is néha gyorsak, néha lassúak vagyunk a körülményektől függően. Néha még ugyanazon a versenyen is, mint például Silverstone-ban, amikor lesett az eső” – fejtette ki a veterán tanácsadó, aki azt is aláhúzta, hogy a teljesítmény összességében nem annyira rossz, mint az eredmények mutatják, hiszen több dolog is hátráltatta a csapatot és Verstappent:

„Jobbak vagyunk, mint a legutóbbi eredményeink mutatják. A spielbergi rossz bokszkiállás, a Hamiltonnal történt magyarországi ütközés és a spái rajtbüntetés nélkül Max jobb helyzetben lenne” – mondta Marko doktor.

marko-horner-verstappen

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: