DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Bottas ezért mondta, hogy „b****átok meg!”

Valtteri Bottas F1-es karrierjének legemlékezetesebb rádióüzenete a 2019-es szezonnyitó levezető körén hangzott el – de mi vezetett odáig, hogy elküldje kritikusait melegebb éghajlatra?

A 2017-ben a váratlanul visszavonuló Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas első mercedeses idényében megtette, amit elvártak tőle, hiszen kis különbséggel szorult csak a világbajnokság harmadik helyére Sebastian Vettel mögé, amivel segített bebiztosítani csapata fölényes konstruktőri címét, ráadásul a 20 versenyen szerzett 13 dobogóval és 3 győzelemmel is igazolta, hogy jól döntöttek a csillagosok, amikor bizalmat szavaztak neki.

A következő szezonban viszont következett az összeomlás: miközben Hamilton újabb, még a korábbinál is fölényesebb bajnoki címet szerzett, Bottas nemcsak Vetteltől, hanem Raikkönentől és Verstappentől is kikapott az összetettben, s a futamgyőzelem sem jött össze neki – igaz, hétszer is második lett. Ezt követően felerősödtek azok a hangok, melyek a finn versenyző leváltása mellett érveltek, így érkeztünk el a 2019-es évad elejéhez…

bottas-2019-melbourne-3



Ezt az időszakot, harmadik mercedeses szezonjának nyitányát idézte fel a finn az F1 hivatalos honlapjának adott interjúban: „Az előző volt a legnehezebb évem a Mercedesnél, elég sok frusztráció gyűlt össze bennem. 2018-ban egyetlen versenyt sem tudtam nyerni, bár volt több dobogóm és néhány jó eredményem, de a győzelem nem jött össze.”

„Nem akartam, hogy ez megismétlődjön, egy nagy dobással akartam visszajönni, és szerintem végül pontosan ez is történt 2019-ben, hiszen ez lett az eddigi legjobb F1-es szezonom. Az első hétvége előtt úgy éreztem, hogy készen állok, tele voltam energiával, szerintem részben az előző évi csalódások miatt, amit energiává tudtam alakítani, és ez szerintem a pályán is meglátszott” – mondta Bottas az Ausztrál Nagydíjról.

bottas-2019-melbourne-2

A finn az időmérőn is közel volt Hamiltonhoz, aztán a rajtnál átvette a vezetést, és többé vissza se nézett, a levezető körön pedig diadalittasan üvöltött a rádióba a kritikusainak: „Minden érintettnek: b****átok meg!” Erről utóbb így nyilatkozott a finn, aki elmondása szerint „nem egy sört” fogyasztott el az ünneplés során: „Szerintem ekkor szakadt ki az előző év minden frusztrációja.”

Tökéletes visszatérés volt ez egy nagyon nehéz szezon után, s egy kőkemény felkészülési időszak végén, melynek eredményeként megszületett a „Bottas 2.0”, s ez a munka a világbajnoki ezüstéremhez vezetett. Ennek a szezonnak ideális felvezetése volt a csapattárs felett aratott fölényes győzelem, melyet karrierje addigi csúcsteljesítményének tart a finn:

bottas-2019-melbourne-1

„Szerintem az időmérőid és a versenyeid kevesebb mint húsz százalékát sikerül mentálisan csúcsformában teljesítened. Elképesztő érzés volt, még mindig libabőrös leszek, ha rágondolok. Úgy éreztem, hogy a saját teljesítményemet tekintve az volt addigi karrierem fénypontja” – mondta, majd az interjú későbbi részében azt is aláhúzta, hogy a Mercedesnél töltött öt évéből mostanra csak az ilyen pillanatokra emlékszik:

„Néhány évvel azután, hogy elhagytam a csapatot, már elfelejtettem a negatívumokat, a rossz versenyeket, és csak a fénypontokra emlékszem. Próbélok ezekből önbizalmat meríteni. Mondjuk ki, ez volt a Mercedes aranykora!”

bottas-2019-melbourne-4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: