DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Az autó a fő gondunk, nem Checo” – Verstappen

Megvédte csapattársát a regnáló F1-es világbajnok: szerinte Perez olykor peches is volt, ráadásul egy ideje már ő maga is szenved a Red Bull egyensúlyával.

Miközben ugyan Max Verstappen sem nyert már négy futam óta, ráadásul az utolsó két nagydíjon a dobogóra sem fért fel, a holland még mindig fölényesen vezeti a világbajnoki összetettet. A konstruktőrök között ugyanakkor a Red Bull előnye 42 pontra olvadt a McLaren előtt, mindenekelőtt Sergio Perez borzalmas formája és szerény ponttermése révén.

Emiatt sokáig pedzegették, hogy hosszabbítás ide vagy oda, akár idény közben is meneszthetik Perezt, ám végül Christian Horner csapatvezető és Helmut Marko sportszakmai tanácsadó hétfői megbeszélésén az a döntés született, hogy a mexikói marad a helyén – legalábbis a szezon végéig, 2025-re ugyanis Marko szerint megkeverhetik a kártyákat.

f1-perez-verstappen-redbull-1



Mindenesetre Verstappent is megkérdezték Perez küszködéséről, a regnáló világbajnok pedig némileg megvédte a csapattársát: szerinte peches is volt néha, ráadásul az RB20-as egyensúlya inkább a fő probléma jelenleg.

„Csapattársak vagyunk, és mindig igyekszünk visszajelzéseket adni az autónkról, és ezt teszi Checo is. Teljes mértékben hozzájárul ehhez” – idézi Verstappent a MotorsportWeek.com portál.

„Nem tagadhatjuk le, hogy az utóbbi néhány hétvége nehéz volt számára. Azt mondanám, hogy néhány balszerencsés is. A silverstone-i időmérőn például balszerencsés, hogy egy kicsúszás azt eredményezte, hogy hátulról kell indulnia – főleg egy olyan versenyen, ahol nehéz előrelépni. Az elölről indulók is hátrafelé haladtak.”

„Kemény ez. Természetesen jobban akar teljesíteni, és tudom, hogy nagyon keményen dolgozik, nem arról van szó, hogy garantáltnak veszi a dolgokat.”

f1-perez-verstappen-redbull-2

„A mi részünkről csak a teljesítményre kell fókuszálnunk, mert az autónk olykor trükkös volt. Péntekenként mindig kergetjük a megfelelő egyensúlyt, és nagyon nehéz konzisztensnek lenni, mert mindig balanszproblémákkal kell küzdened.”

„Szóval szerintem nem teljesen igazságos azt mondani, hogy minden az ő hibája. Még nekem is komoly kihívást jelentett az előző néhány hétvégén, hogy kihozzam a legjobbat az autóból, és ezt a csapat is tudja. Próbáljuk egy jobb működési tartományba hozni az autót, hogy kicsit kiszámíthatóbb legyen, és akkor építkezni tudsz az FP1-től kezdve a versenyig egy stabilabb egyensúllyal.”

„Úgy vélem, a fő gondunk az autó” – jelentette ki Verstappen. „Erre kellene főként koncentrálnunk. Mert ha megnézzük Checo hétvégéjét, elég biztató volt, azt mondanám. Természetesen a futamon megmutatkozott, hogy problémáink vannak az abroncsokkal. Úgyhogy szerintem ennek kell lennie a fő prioritásunknak.”

Arra a kérdésre, hogy szoktak-e beszélni Perez helyzetéről, Verstappen úgy felelt, hogy arról nem, csak arról, hogyan tehetnék gyorsabbá az autót, milyen annak az egyensúlya és mire lenne szükségük az RB20-astól.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: