DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

„Nehéz lesz lépést tartani a McLarennel” – Sainz

A spanyol szerint versenytempóban a McLaren a legerősebb, így mögülük indulva nem lesz egyszerű dolga – az időmérőn pedig az utolsó szett átmeneti nem működött az autóján.

A hetedik helyről vághat neki a vasárnapi Belga Nagydíjnak Carlos Sainz – míg csapattársa, Charles Leclerc a második helyre kvalifikálással megörökölte a pole-pozíciót Max Verstappentől. A spanyol elmondása szerint az egész időmérőn erős tempót mutatott a Ferrari, azonban az utolsó felvonásban gondjai akadtak az abroncsok felmelegítésével. A Formula.hu helyszíni jelenlétében így értékelt:

„Az időmérőnk nagyon erős volt, jól éreztem magam az autóban, gyors köröket tudtunk teljesíteni vele. Viszont valamiért az utolsó, teljesen új szett gumikat nem tudtam megfelelően felmelegíteni, ezért nem volt elég tapadásom. Így nem tudtam összerakni a megfelelő kört – meg kell beszélnünk a mérnökökkel, hol csúszott el a dolog.”



A szabadedzések tapasztalatai alapján száraz körülmények között is ígéretes tempót mutat az SF-24, ám Sainz szerint ezzel nincsenek egyedül: „Előttünk olyan autók vannak, akik velünk azonos tempóval rendelkeznek, vagy gyorsabbak nálunk: a McLaren, a Red Bull, akár a Mercedes is. Ha előttük végzünk, jó esélyünk lenne küzdeni a pódiumért – ha Max nem tudja átküzdeni magát a mezőnyön, akkor a győzelemért – ám sajnos csak a hetedik hely a mienk holnapra, ami azt jelenti, hogy nekünk kell felzárkóznunk. Nem lesz könnyű, de mindent bele fogok adni.”

A verseny esélyesei

„A szabadedzések alapján a Red Bull és a McLaren egy lépéssel előrébb járnak, mi és a Mercedes kicsit le vagyunk maradva hozzájuk képest” – fogalmazott a spanyol. „Főleg a McLaren nagyon erős, három-négytizedes előnyük van a mezőny többi részéhez képest. Meglátjuk, ezzel mire képesek a futamon. A gumikopásra kifejezetten oda kell majd figyelnünk, hiszen, ha nem óvjuk megfelelően az abroncsokat, az előzés is nehéz lesz.”

„Spában bármi megtörténhet, ha megfelelően kezeljük a gumikat, van esélyünk. A lágy és a közepes keverék is könnyen kopik, a keményeket nem kifejezetten teszteltük – ám ha mindent tökéletesen sikerül teljesítenünk, az első ötben, de akár az első háromban is végezhetünk.”

A McLarenek és Verstappen tempója

Sainz így felelt arra a kérdésre, hogy szerinte melyik fél esélyesebb a futamgyőzelem megszerzésére: „Max fel fog zárkózni, a McLarenek pedig nincsenek olyan messze tőle, mint szeretnének lenni. Azonban erős tempót fognak mutatni holnap, szerintem kellően előre tudnak majd menni Max elől – érdekes versenyre számítok.”

Arra a kérdésre pedig, hogy neki lesz-e esélye Lando Norris és Oscar Piastri ellen, így válaszolt: „A nyers tempót tekintve nem. Előlem indulnak, gyorsabbak – ha előlük indulnék, versenyben lehetnék velük, ám ilyen szituációban nehéz lesz tartani a lépést.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: