DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Leclerc: Egyáltalán nem számítottam pole-ra

Normál esetben az ötödik hely lett volna elérhető, de az eső és Verstappen rajtbüntetése rajtelsőséget eredményezett. Nehéz lesz Spában, de Leclerc igyekszik megtartani az első helyet.

Mintha a 2023-as időmérős sztori ismétlődött volna meg a Belga Nagydíjon: Max Verstappen dominálta a kvalifikációt, de motorcsere miatt eleve büntetéssel indult el az időmérőn. Charles Leclerc második helyezése így pole-pozíciót ér a vasárnapi futamra.

Pedig az ilyen módon karrierje 25. rajtelsőségét szerző ferraris nem tűnt tényezőnek a Q3-as fázisig: a legvégén azonban, mikor számított, 11 ezredmásodperccel Sergio Perez elé férkőzött – a differencia alig két százaléka a Verstappenhez mért hat tizedmásodperc hátránynak –, ezzel pedig bebiztosította a pole-t értő második helyet.

„Igen, pontosan ugyanaz történt… Jó érzés. Egyértelműen nem számítottam erre ezen a hétvégén, ilyen trükkös körülmények mellett, az elvárásainkon felül teljesítettünk. Jó nap a csapat számára, mostantól viszont a holnapra kell összpontosítanunk, amikor már nem lesz eső” – nyilatkozta Leclerc, aki monacói pole-ja és győzelme óta hullámvölgyben volt, ötödik helynél nem rajtolt előrébb, Spában azonban megszakad rossz sorozata. Az időjárás szerepe elvitathatatlan ebben.



„Az eső nélkül talán az ötödik helyért harcoltunk volna a Mercedesek ellen. Az eső azonban segített nekünk egy kicsit, de nem fogok panaszkodni, nagyon boldog vagyok, örülök a Q3-as körömnek, és jó érzés a mezőny elején lenni.”

A cél megtartani az első helyet

Egy éve Leclerc az első rajtkockából harmadik helyezést szerzett az akkor öthelyes büntetésből felzárkózó Verstappen és mostani legközelebbi ellenfele, Perez mögött, ezúttal azonban megőrizné a vezetést:

„Nem a legkönnyebb itt megtartani az első helyet az első körben. De az igazat megvallva meglátjuk. Minden rajt különböző, holnap az Eau Rouge-ban pedig majd meglátom, mi a következő teendő. De természetesen megpróbálom megtartani ezt az első helyet” – mondta Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: