DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Verstappen az élen, Leclerc a pole-ban a Belga Nagydíjon

Max Verstappen volt a leggyorsabb a Belga Nagydíj időmérő edzésén, de rajtbüntetése miatt nem lehet övé a pole: az váratlan módon Charles Leclerc-é lett az esőben.

f1-verstappen-redbull-belgium_1



Esőben kezdődött és még nagyobb esővel folytatódott az F1-es Belga Nagydíj időmérő edzése, így már a Q1 is izgalmasan alakult, hiszen már az első percekben mindenkinek éles kört kellett produkálnia a később rosszabbnak várt körülmények miatt.

Az utolsó pillanatig izgalmas szekcióban végül Oscar Piastri volt a leggyorsabb, és a nagy meglepetés elmaradt, a két Haas, az amúgy is a sor végéről rajtoló Yuki Tsunoda, Logan Sargeant, valamint az utolsóként záró Guanyu Zhou búcsúzott, a nagy nevek végül mind hozták a szükséges kört hiba nélkül a legvégén.

A Q2 is „székfoglalót” hozott, az utolsó pillanatig javultak a köridők, így a legutolsó próbálkozásoknál dőlt el, hogy kinek jön ki rossz ritmusban a köre – végül Stroll, Bottas, Ricciardo, Gasly és Albon veszített rajta, Perez pedig a 10. helyen csúszott tovább a Q3-ba. Az látszott, hogy Verstappen a mezőny előtt jár az élen, és hogy a két McLaren könnyedén hozza a jó időt, de a Mercedesekben, és helyenként a Ferrarikban is látszott némi fantázia, így izgalmas Q3-ra készülhettünk.

A Red Bullra azonban nem volt válasz: Sergio Perez is a mezőny elé került bő két tizedmásodperccel, Max Verstappen pedig még a mexikóinak is adott hat tizedmásodpercet, ilyen körülmények között egyértelműen az RB20-as tűnt a legjobb autónak. A második próbálkozásra aztán lecsapott az egykörös specialista: Charles Leclerc a semmiből előhúzott egy érthetetlenül jó kört, amellyel becsúszott Perez elé a második helyre, így Verstappen büntetése miatt teljesen váratlanul megszerezte a pole-t a vasárnapi futamra.

Mellé Perez, a második sorba pedig Hamilton és Norris iratkozott fel, utóbbi a legvégén előzte meg Piastrit.

Az F1-es Belga Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:53,159
2. Charles Leclerc Ferrari +0,595
3. Sergio Perez Red Bull +0,606
4. Lewis Hamilton Mercedes +0,676
5. Lando Norris McLaren +0,822
6. Oscar Piastri McLaren +0,868
7. George Russell Mercedes +1,025
8. Carlos Sainz Ferrari +1,318
9. Esteban Ocon Alpine +1,606
10. Fernando Alonso Aston Martin +1,651
11. Alexander Albon Williams  
12. Pierre Gasly Alpine  
13. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB  
14. Valtteri Bottas Stake  
15. Lance Stroll Aston Martin  
16. Nico Hülkenberg Haas  
17. Kevin Magnussen Haas  
18. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB  
19. Logan Sargeant Williams  
20. Guanyu Zhou Stake  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: