DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Lesz-e csapatsorrend a McLarennél – és mikor?

Norris és Piastri is még korainak gondolja, hogy egyiküket előnyben részesítsék, de Zak Brown jelezte: az F1-es nyári szünetben megbeszélhetik a kérdést.

A McLaren már bő két hónapja abszolút méltó kihívója a Red Bullnak, sőt a versenyek többségén gyorsabbnak is tűnt Max Verstappenéknél, csak épp a Magyar Nagydíjig nem igazán tudták kihasználni az adódó lehetőségeiket.

Viszont így is reálisnak tűnik, hogy főleg az összetettben 76 pontos hátránnyal második Lando Norris révén mégis világbajnoki harcra késztessék a címvédőt. Emiatt sokan kritizálták is a múlt héten a McLarent, hogy hiba volt visszaadatni a győzelmet érő első helyet a brittel Oscar Piastrinak, hiszen az így átadott hét pont még sokat számíthat Norrisnak a végelszámolásnál.

Maga Norris azonban nem látja úgy, hogy máris csapatsorrendet kellene alkalmazni a wokingi alakulatnak: „Továbbra is ki kell ezt érdemelnem, továbbra is mindenkinél gyorsabbnak kell lennem. Nem hiszem, hogy ez bármit változtatna” – nyilatkozta még a belga hétvége kezdetén. „Nem tudom, miért ez az a pont, amikor hirtelen elfogultság kellene egyik irányba. Sosem volt ilyen a csapatunkban.”

f1-mclaren-piastri-norris-hun



„Miért most lett hirtelen esélyem? Egész szezonban volt esélyem, és még csak a felénél tartunk. Még pokolian sok van hátra. Szóval talán kicsit később ez változhat, de ennek az idejét még el kell dönteni.”

A másik pilóta, Piastri is úgy érzi, hogy még nem kell elírni az ő esélyeit sem – bár további 40 ponttal van elmaradva Norristól –, de azt jelezte az ausztrál, hogy természetesen ha arra kérik, segíteni fogja Norrist:

„Még mindig nagyon korai szakaszában járunk az idénynek, és bár nagyon messze vagyok a bajnokságban, de még nem is szálltam ki a harcból. Nem kellene sok verseny ahhoz, hogy ugyanabba a helyzetbe kerüljek, amiben Lando van. Meglátjuk, hogyan alakul.”

„Ha arra van szükség, hogy csapatjátékos legyek és segítsek Landónak, természetesen így fogok tenni. De szerintem a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük a csapatnak és megnyerjük a konstruktőri vb-t. Szerintem határozottan ez a legnagyobb lehetőségünk.”

f1-mclaren-norris-piastri-1

A McLaren elnök-vezérigazgatója, Zak Brown Spában meg is kapta a kérdést a Sky Sports F1 kamerái előtt, hogy felállítanak-e majd csapatsorrendet: szerinte ez a csapatfőnök Andrea Stella döntése lesz, és a nyári szünetben meg fogják vitatni a kérdést.

„Ez végső soron Andrea döntése lesz. Szeretnénk túljutni a szezon első felén, aztán meglátjuk, hol végzünk ezen a hétvégén és hol állunk utána. Úgy vélem, a konstruktőri világbajnokság bár nem egyszerű, de egyértelműen elérhető közelségben van.”

„Azt gondolom, a versenyzői fronton a kihívást azt jelenti, hogy Max a rossz napjain is második vagy harmadik, szóval nehéz úgy visszakapaszkodni, mint a konstruktőriben, amelyre Sergio jelenlegi szenvedése miatt van lehetőségünk. De azt is tudjuk, hogy ő is bármikor formába lendülhet. Úgy vélem, ezt majd a nyári szünet során fogjuk megbeszélni.”

A McLaren amúgy a hétvégén nagy esélyt kaphat, hiszen Verstappenre tíz rajthelyes büntetés vár motorcsere miatt – jóllehet, Brown így sem írja le a regnáló világbajnokot, hiszen Spában lehet előzni és a korábbi években is produkált nagy felzárkózásokat a holland.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: