DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

„Fáj, de így volt igazságos” – Norris

Bár a vb-harc miatt is fáj neki, de már úgy érzi a brit, hogy helyes döntés volt visszaadnia Piastrinak a győzelmet. Szerinte eleve megint a rossz rajtnál dobta el az esélyét.

Hiába indult pole-ból a Formula-1-es Magyar Nagydíjon Lando Norris, ezúttal sem tudta azt győzelemre váltani. A rajtnál ugyanis elment mellette a csapattárs Oscar Piastri, aki egészen a második kerékcserékig vezette a futamot.

Aztán viszont a McLaren előbb hívta a bokszba Norrist, elmondásuk szerint azért, hogy védekezzen Lewis Hamilton esetleges elévágása ellen, Piastri pedig a két körrel későbbi szervizelése után már csak mögé tudott visszatérni. A csapat viszont arra kérte a britet, hogy adja vissza az első helyet a társának, és bár sokáig ellenszegült ennek Norris, három körrel a vége előtt engedelmeskedett, így Piastri nyert, ő pedig második lett.

f1-mclaren-hun-1



A futam közben a rádión nem értett egyet a csapat döntésével, a leintést követően azonban érezhetően lehiggadt már Norris – amikor azt kérdezték tőle, mennyire volt nehéz átadnia a győzelmet, a pilóta elmagyarázta, hogy eleve a csapat stratégiája miatt került az első pozícióba:

„Kemény volt. Szerintem bárkinek kemény lenne, aki vezet egy versenyt és fel kellene azt adnia. Nyilván engem ebbe a helyzetbe hoztak: előbb hívtak a bokszba, és ezzel megadták az esélyt nekem, hogy vezessem a futamot és elég kényelmesen ellógjak.”

„Azt csináltam, amit csináltam, de egyúttal ez adott nekem erre lehetőséget, hogy így tegyek. Úgyhogy emiatt úgy gondolom, igazságos volt, hogy visszaadjam a pozíciót. Nem akarok olyan srácnak tűnni, aki nem fair.”

„Oscar sokkal többet is megtett értem a múltban és sok versenyen segített nekem. Jobb versenyt futott, mint én, jól, jobban rajtolt, míg az enyém szívás volt. Megérdemelte, így ez volt a helyes döntés” – fogalmazott Norris.

f1-mclaren-unnep-hun

A brit azért azt is megjegyezte, hogy a világbajnoki összetett szempontjából is fájt neki a győzelem átadása, de szerinte azt már eleve a startnál elbukta: „Bármikor, amikor át kell adnom egy győzelmet valakinek. Tudom, hogy szinte nem is kellett volna ilyen helyzetbe kerülnöm első körben, ami szerintem itt a lényeg.”

„Ha vezeted a versenyt és vissza kell adnod, az fáj. Különösen azért, mert a pilóták világbajnoksága szempontjából minden pont segíteni fog. Tudom, hogy pokolian messze vagyok Max mögött a bajnokságban, értem ezt. Senkinek nem kell ezt elmondania nekem.”

„De hét pontot dobtam el vagy adtam oda ma. Nem azért, mert vissza kellett cserélnünk a pozíciókért, hanem egyszerűen azért, mert újra rossz volt a rajtom. Ott veszítettem el ma a futamot. Úgyhogy nehéz ez.”

Norris ugyanakkor méltatta a kettős győzelmet arató McLarent is: „Nem akarom, hogy ez elterelje a figyelmet a tényről, hogy 1-2-t értünk el csapatként. Ez egy hihetetlen eredmény mindenkinek, az első nekünk Monza óta, de úgy gondolom, az első, amit nyers erőből szereztünk.”

„Egész hétvégén gyorsak voltunk, első és második helyen végeztünk tegnap, majd ma is. Jó érzés ez, és az egész csapat rendkívül boldog, úgyhogy büszke és elégedett vagyok azzal az úttal, amin megyünk, elégedett vagyok az elért fejlődésünkkel, és ugyanez legközelebb is jó lenne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: