DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 7. szombat
F1

Herendi-sisakban versenyez Norris az F1-es Magyar Nagydíjon

Egy éve trófeát tört, idén viszont Herendi-motívumokkal díszített bukósisakot fog viselni a McLaren pilótája a hungaroringi hétvégén.

Alighanem mindenki emlékszik rá, hogy kisebb incidenssel zárult tavaly a Formula-1-es Magyar Nagydíj dobogóceremóniája, amikor Lando Norris pezsgőnyitása balul sült el, és Max Verstappen győztes Herendi-trófeája leszédült a pódiumról és összetört. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. persze rövid időn belül pótolta a Red Bull-os pilóta győztes trófeáját.

A „baleset” kapcsán azonban kialakult egy kapcsolat Norris és a porcelángyártó cég között, amely az idei hungaroringi viadal előtti szerdán tetőzött be, amikor a McLaren versenyzője el is látogatott Herendre. De mint az a Formula.hu jelenlétében tartott sajtótájékoztatón kiderült, nem csak szimpla műhelylátogatásról volt szó!

IMG_4577



Mint azt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta: 8-9 hónapja kereste meg őket Norris menedzsmentje, hogy szeretnék megmutatni azt az értéket Magyarországon, amit a herendi porcelán képvisel.

Az elmúlt egy évben az egyszeres futamgyőztes alaposabban megismerte a Herendi-kultúrát, a közös együttműködés eredménye pedig nem más lett, mint egy Herendi-motívumokkal díszített bukósisak, amelyet Norris a 2024-es Magyar Nagydíj hétvégén viselni fog a versenypályán.

IMG_4579

„A sisakon lévő motívum egy 15-17. századi erdélyi hímzési motívumon alapszik, ezt jelképezik a tulipánok, a bazsarózsák és a szegfűk. Ez egészül ki egy távol-keleties motívummal, ebből születtek a madarak, a lepkék és a méhecskék. Ezeknek az összessége folyondárszerűen az egész sisakot behálózza” – magyarázta Simon Attila, aki hozzátette: a futam után jótékonysági céllal el is árverezik a Norris által dedikált sisakot.

Maga Norris is elmondta, hogy amikor hallott a lehetőségről, azonnal igent mondott rá, és örül, hogy valami olyasmit alkothattak közösen, amelynek komoly jelentése és jelentősége van. A brit versenyző a mai nap során amúgy a porcelánkészítést és porcelánfestést is kipróbálta, Simon Attilával pedig azzal is viccelődtek, hogy állást is ajánlottak számára Herenden: Norris megjegyezte, hogy jövő héten már kész is felvenni a munkát!

 

Rögtön tudta, hogy hibát követett el

Norris a Formula.hu tudósítójának, Mészáros Sándornak a kérdésére a tavalyi incidenst is felidézte: „Egyből tudtam, hogy hiba volt. Úgy gondolom, minden trófeánk különleges, szóval bármely trófeát összetörni hiba. Már akkor is nagyon sajnáltam a dolgot. De annyira váratlan volt, hogy ez történt, hogy még engem is meglepetésként ért.”

„De úgy vélem, hogy ami ebből kialakult, az még különlegesebb, hogy ilyen egyedi dolgot tudtunk belőle alkotni. Számomra is egy lehetőség volt, hogy sokkal többet megtudjak róla. Sokat tudtam eddig is róla, és mindig is nagyon tiszteltem, nagy rajongója vagyok a művészetnek, és tisztában vagyok vele, hogy mibe kerül elkészíteni bármilyen műalkotást.”

 IMG_4580

„Úgyhogy egyből sajnáltam, ami történt, és azt kívántam, bárcsak ne történt volna meg, de az, hogy ez lett belőle, szintén különleges számomra. Elnézést kértem korábban ismét a történtek miatt, és soha többet nem fog előfordulni. Tanulok a hibáimból.”

A mclarenes hangsúlyozta: sosem akarta megsérteni a magyar kultúrát, és a most hétvégi esetleges dobogós ünneplés során – márpedig ő győzni szeretne a Hungaroringen – oda fog figyelni a porcelán trófeákra. „Nem tudom megígérni, hogy nem fogom ugyanazt a technikát alkalmazni, de biztosra fogok menni, hogy előbb minden trófea biztonságba kerül.”

IMG_4583

A brit hozzátette: a tavalyi „incidens” és az idei Herendi-együttműködés kapcsán még az eddiginél is különlegesebb helyet foglal el a szívében Magyarország és a magyar versenypálya, amelyet eddig is nagyon kedvelt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: