DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
F1

Russell majdnem összetörte Wolff üvöltésétől

A brit mérnöke már néhány körrel előtte jelezte, hogy lehet esélyük nyerni. A Mercedes F1-es vezére elismerte: az egyik legostobább dolog volt, amit tett.

Miután Max Verstappen és Lando Norris csatája ütközésig fajult a Formula-1-es Osztrák Nagydíj 64. körben, George Russell ölébe hullott a győzelem. A karrierje második F1-es diadalát arató britre a Mercedes csapatfőnöke az incidens utáni pillanatokban rá is ordított rádión, hogy megnyerheti a futamot, amitől a „Hagyjatok vezetni!” kiáltással felelő pilóta annyira megijedt, hogy majdnem balesetet szenvedett:

„A tempó erősnek érződött” – értékelt Russell a verseny utáni sajtótájékoztatón. „A problémám az volt, hogy Lewis támadott a verseny elején. De amint megelőztem ott, lett némi különbség Carlosszal szemben. Tudtam, hogy Oscar gyors lesz majd, és némileg a semmiből bukkant fel a futam végén. Nagyon nehezen boldogultam azokon a kemény gumikon.”

f1-russell-mercedes-win-spielberg-1



„Aztán Toto hirtelen beleordított a fülembe, hogy ’megnyerheted ezt!’. Majdnem összetörtem az autót, amikor üvöltött, annyira hangos volt, de szerintem ez csak megmutatja, mennyire erős szenvedély lobog bennünk. Nyilvánvalóan kemény néhány év áll mögöttünk, úgyhogy jó érzés újra felállni a dobogó felső fokára.”

Russell azt is elárulta, hogy a Mercedesnél már előre sejtették, hogy bekövetkezhet valami Verstappen és Norris között, versenymérnöke, Marcus Dudley ugyanis már korábban jelezte, hogy lehet esélyük a győzelemre:

„Három körrel előtte a mérnököm szólt, hogy nagyon keményen csatáztak, akár meg is nyerhetjük, mire mondtam, hogy ’figyelj, előbb a harmadik helyet biztosítsuk be, hagyj vezetni’. Tudtam, hogy Oscar gyors mögöttem, aztán amint átvettem a vezetést, tudtam, hogy nehéz hat kör lesz. A virtuális safety car kicsit segített, mert az abroncsaim túlhevültek, és így vissza tudtam őket hűteni.”

f1-russell-mercedes-win-spielberg-2

Wolff is tudja, hogy ostobaságot csinált

A verseny után maga Wolff is elismerte a Sky Germany kameráinak nyilatkozva, hogy a pillanat hevében nem gondolta át, hogy talán nem kellene beleordítania Russell rádiójába:

„Ez volt az egyik legostobább dolog, amit valaha csináltam, azt kell mondanom. Egyáltalán meg sem néztem, merre jár. Csak annyit láttam, hogy ők ketten összeütköznek. Először fordult elő ez velem 12 év alatt. Épp fékezni készült 320 km/h-ról, én meg mondom nekik, hogy ütköztek. Előbb át kell az ilyet gondolnom.”

„Kiejthettem volna őt ezzel az üzenettel. Érzelemdús vagyok, élvezem, amikor jól teljesítünk, és amikor látom, hogy Lewis és George jól mennek. Egyszerűen csak elragadott a pillanat, de tényleg kínos volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: