DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 30. vasárnap
F1

Ezért hosszabbított az Alpine-nal Gasly

A pályán „mérföldekre van” a teljesítményük a várttól, de amit a háttérben lát, az meggyőzte a folytatásról a francia F1-est. Állítja: Briatore nem befolyásolta.

Csütörtök reggel az Alpine bejelentette, hogy többéves szerződést írtak alá Pierre Gaslyval, aki így legalább 2026-ig biztosan az alakulatnál marad. Annál a csapatnál, amely csak az utóbbi nagydíjakon tört előre a középmezőnyben, a szezont még az abszolút sereghajtók között kezdte.

Gasly azonban elmondta: nem a pályán nyújtott teljesítmény volt számára az elsődleges szempont a jövője eldöntésekor. „Eleget láttam ahhoz az F1-ben, hogy tudjam, nem lehet egyetlen autókoncepcióra támaszkodni. A McLaren bizonyította ezt az utóbbi két évben, és a Mercedes is megmutatta, hogy olykor bele lehet találni, máskor meg nem” – magyarázta Spielbergben a Formula.hu jelenlétében az egyszeres F1-es futamgyőztes.

f1-gasly-alpine-1



„Időbe telik, hogy visszatérj az élre. De ez főként a struktúrán, a létesítményeken, a technikai dolgokon múlik. Ez volt a legfontosabb számomra, erre próbáltam figyelmet fordítani. Az utóbbi néhány hónapban próbáltam figyelni a gyárban a dinamikát, függetlenül a pályán nyújtott teljesítménytől, ami mérföldekre van attól, ahol lenni akarunk, de próbálunk megoldásokat és dolgokat bevetni.”

 

De Meo és Famin hatással volt a döntésére, Briatore nem

Gasly arról is beszélt, kik győzték meg a folytatásról: „Természetesen Luca [De Meo, a Renault vezérigazgatója] és Bruno [Famin, az Alpine F1-es csapatfőnöke] nagy szerepet játszott, hiszen mindenki próbálja védeni, amije van, 2026-ban pedig a szabályok amúgy is nagyot változnak. Ezért telt egy kis időbe, mire meghoztam a saját döntésem.”

Azt viszont hangsúlyozta a francia pilóta, hogy a nemrég vezérigazgatói tanácsadóként az F1-be és az enstone-i istállóhoz visszatérő Flavio Briatore nem játszott szerepet a szerződésében: „Nem, Flavio nem igazán befolyásolt. Hosszú beszélgetéseket folytattunk az utóbbi pár hónapban, de itt volt az ideje elköteleznem magam a jövőmet illetően.”

f1-gasly-alpine-2

„Nagyon boldog és izgatott vagyok, hogy elköteleződtem a csapat mellett, mivel jó némi stabilitás is a karrieremben. Megfordultam a Toro Rossónál, a Red Bullnál, onnan vissza, majd jött az Alpine, de nem mindenhol volt erős a dinamika.”

„De amit a csapattól látok és amilyen a kapcsolatom a csapattal, Lucával, Brunóval, az mind rendkívül jól megy, és világos ambícióink vannak. Nagyon tetszenek Luca tervei, hogy hova akarja juttatni az istállót a következő években, és hiszek a menedzsmentben. Rendkívül izgatott vagyok, hogy a projekt része lehetek.”

Gasly hozzátette ugyanakkor, hogy Briatore terve, miszerint két év alatt kell visszajuttatni az élboly közelébe az Alpine-t, elnyerte a tetszését, és mivel optimista embernek tartja magát, bízik is benne, hogy ez sikerülhet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: