DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

Elhagyott cipő, stresszes nap – így élte meg Norris a tüzet

Néhány órával a barcelonai F1-es pole előtt még a tűz okozott kisebb riadalmat a McLarennél: a brit pilóta elmondta, hogyan befolyásolta a felkészülését mindez.

Nem sokkal a harmadik szabadedzés kezdete előtt ütött ki tűz a McLaren motorhome-jában a Formula-1-es Spanyol Nagydíjon. Utazó tudósítónk, Mészáros Sándor helyszíni információi szerint elektromos zárlat okozhatta a tüzet.

Szerencsére mindenkit sikerült evakuálni az épületből: a McLaren közlése szerint egyetlen csapattagjukat kellett elővigyázatosságból kórházba szállítani, de már őt is kiengedték még szombat délután.

mclaren-tuz-2



De vajon hogyan élte meg mindezt a néhány órával később pole-pozíciót szerző Lando Norris, akit zokniban álldogálva fotóztak le a tűzoltás idején a McLaren-motorhome előtt? „Először is, természetesen a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban és jól van” – mondta el a sajtótájékoztatón a brit. „Ez valószínűleg a legjobb hír. Egy embert kórházba vittek ellenőrzésekre, de egyébként minden rendben vele.”

„Kicsit az egész csapat megijedt, sosem jó dolog ez, valószínűleg így kicsit stresszesebb volt a nap, mint azt szerettem volna. Igen, elhagytam a cipőmet, de talán ennyi rossz ért belőle engem. Kicsit más volt így minden, nem a megszokott szobámban lehettem. Nem tudtam annyit pihenni és lazítani, mint általában szoktam. Sok embertől kaptam ajánlatot, de sok csapat nagyon-nagyon kedves volt velünk, McLarennel is azzal, hogy segítséget ajánlottak és hasonlók.”

Amikor arról kérdezték Norrist, hogy miben változott a felkészülése a kvalifikációt megelőzően a kényszerhelyzet miatt, a pilóta így felelt: „Minden kicsit zűrzavaros volt, de van mindenből egy vagy két szettem, és szerintem sikerült néhány dolgot kimenekíteniük, bár azért néhányat nem a legjobb használni vagy elég büdös a tűz miatt.”

f1-norris-barcelona-mclaren

„Néhány dolgot én is kihoztam, de szeretek zenét hallgatni előtte, Oscar viszont sokat panaszkodik, hogy túl hangos. De ez most nem volt meg, én a mérnöki irodában voltam, Oscar pedig lent a kamionban. Én pedig Zak irodáját vettem át, szerintem ő most kevésbé boldog!”

„De hogy őszinte legyek, nem volt semmi gond. És sosem voltam az a fajta srác, aki ezek miatt panaszkodik. Ha szükség lenne rá, be tudnék csak úgy ülni az autóba, de ha van lehetőséged pár percre csak magadra maradni és hasonlók, azt kihasználod, mert szeretnél relaxálni, mielőtt a pályára hajtasz. Ma ebből semmi nem volt, talán vasárnap jobban fog érinteni, hogy nem lesz meg ez az időm. De ez nem a világvége, szóval nem fogok emiatt panaszkodni.”

A tűz egyébként még akár jó ómen is lehet a McLarennek, hiszen 12 éve ugyancsak Barcelonában a Williams garázsában ütött ki tűz, s akkor azt a versenyt Pastor Maldonado révén ők nyerték. Igaz, akkor a tűz a győzelem után keletkezett vasárnap, nem a szombati időmérő előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: