DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
F1

Nem érdeklik Briatore botrányai az Alpine-t

Nem a múlttal, hanem a jövővel foglalkoznak – hangsúlyozta a franciák F1-es főnöke. Wolffék sem bánják Briatore F1-es visszatérését.

Péntek délelőtt az Alpine hivatalosan is megerősítette, amelyet a Formula.hu Mészáros Sándor utazó tudósítónk információi alapján csütörtökön is belengetett: Flavio Briatore a Renault-vezérigazgató, Luca de Meo F1-es tanácsadójaként visszatér a száguldó cirkusz körforgásába.

Briatore korábban az enstone-i istálló előző inkarnációinak élén több vb-címet is szerzett Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval, 2009-ben azonban botrányos körülmények között távozott a Renault éléről és a Formula-1-ből, miután napvilágot látott az előző évi Szingapúri Nagydíjon történt Crashgate, amikor Nelson Piquet az ő utasítására szándékosan falhoz csapta az autóját, hogy jól jöjjön ki a biztonsági autós fázis a csapattárs Fernando Alonso szempontjából.

f1-briatore



Briatore akkor örökös eltiltást kapott, amelyet azonban hamar visszavontak, és az utóbbi időkben is többször feltűnt az F1-es paddockban. A kétes múlt pedig nem igazán érdekli az Alpine vezetését, erről Bruno Famin csapatfőnök beszélt a pénteki sajtótájékoztatón:

„Nem igazán érdekel a múlt, mindig a jövőbe tekintek, hogy mit tudunk tenni annak érdekében, hogy jobb legyen a csapatunk. Flavio 40 éves tapasztalattal rendelkezik a Formula-1-ben, tudja, hogyan kell működtetni egy győztes csapatot. Nagyon jó számai vannak, több vb-címet is nyert, és mindezt a tapasztalatot és harci szellemet hozza magával a csapathoz.”

„A Renault csoport vezérigazgatójának tanácsadója ugyan, de az F1-es csapatot fogja tanácsokkal ellátni. Sok embert ismer, és biztos vagyok benne, hogy segíteni fog nekünk, hogy gyorsabban és jobban fejlődjünk. Előre tekintek, nem hátra.”

Amikor arról kérdezték, hogyan fér össze Briatore újbóli kinevezése azzal, amilyen károkat a Renault márkának és az F1-nek okozott a 2008-as botránnyal, Famin kitérő választ adott:

f1-famin-alpine

„Van egy nagyon világos célunk, hogy a lehető leggyorsabban javítsunk a csapat versenyképességén, és erős támogatást várunk. Nagy örömmel fogadtuk technikai igazgatóként David Sanchezt, aki nagyon jó lehetőséget jelent. Flavio tudása, ismeretsége és hatása nagy erény, és minden ilyesmit kihasználunk, hogy erősebbé tegyük a csapatot.”

 

Mit szólnak az F1-es riválisok?

Briatore egyébként jó kapcsolatot ápol több jelenlegi F1-es vezetővel is, így nem meglepő, hogy például a Mercedest irányító Toto Wolff sem panaszkodott a botrányos figura visszatérése miatt:

„Szerintem esélyt kell adnunk neki, hogy felálljon ebből a helyzetből. Rendkívül okos üzletembernek ismerem Flaviót. Nagyon sok tudással rendelkezik a Formula-1-ről. Úgy vélem, mindenki megérdemel egy esélyt a visszatérésre.”

 

A Ferrari csapatfőnöke, Frederic Vasseur pedig így nyilatkozott: „Nem akarom kommentálni, mi történik egy másik csapatnál, de szerintem ahogy Bruno mondta: ha ez előrelépés a csapatnak, akkor az jó az F1-nek, ha az Alpine visszatér a harcba. Ismerjük a történetét, és szerintem megfizette az árát annak. Most engedélyezett a visszatérés számára, így vissza is térhet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: