DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 17. hétfő
F1

Csapatfőnökök: Az Andretti vegyen csapatot, vagy várjon 2028-ig

Horner üdvözölné az Andretti beszállását, de ennek „legtermészetesebb megoldása” egy csapatvásárlás. Alunni Bravi szerint a helyes utat a Saubert beolvasztó Audi mutatja.

Újra bekerült a Formula-1-es beszédtémák közé az Andretti, botrányos felhanggal: az amerikai versenyződinasztia feje, Mario Andretti mondta el a sajtónak, hogy Miamiban odalépett hozzá a Liberty Media vezére, Greg Maffei, és közölte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az istálló soha ne kerülhessen be a mezőnybe.

Ezt követően nem meglepő, hogy a Monacói Nagydíjon, a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján is visszatért az Andretti név – először is abban a kontextusban, üdvözölnék-e az amerikai csapatot vetélytársként.

„Abszolút, az Andrettinek óriási a hagyománya a sportban. Mario legenda, a Cadillac pedig az USA egyik nagy autóipari szereplője” – kezdte az Andretti elismerésével Christian Horner a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón. A Red Bull csapatfőnöke azonban nemsokára áttért az amerikaiak kapcsán sűrűn hangoztatott frázisokra: az Andretti majd, valamikor a 2026-nál távolabbi jövőben érkezhet, ha pedig korábban akarnak, vásároljanak meg egy másik csapatot.

„A Formula-1 részéről emlékeim szerint az hangzott el, hogy 2028-ban újra megvizsgálják a terveiket, amennyiben saját motorral érkeznek. Ehhez még hozzátenném, hogy ha az Andretti úgy akarna érkezni, mint a Saubert megvásárló Audi, akkor a jelenlegi franchise és a sport stabilitásának védelme érdekében a legjobb mód az egyik fennálló csapat megvásárlása lenne.”



A Sauber azért is érdekes, mert az Andretti eleinte, 2021-ben a svájci csapat megvásárlására tett kísérletet, ami kudarcot vallott. Éppenséggel a Sauber/Stake részéről Alessandro Alunni Bravi is szerepelt a sajtóeseményen.

„Véleményem szerint az Audi mutatja, mi a helyes út a Formula-1-be való beszállásra. Természetesen a Cadillac is nagy játékos, megfelelő egy potenciálisan jó projekt számára. De van egy út, a bevásárlás egy létező csapatba. A Formula-1 által meghatározott folyamat egyértelmű” – beszélt a csapatképviselő ugyanarról, mint a Horner: ha az Andretti és Cadillac be akar szállni, akkor azt egy meglevő istállóba társulva tegyék.

Nem szempont, hogy az Andretti amerikai

Az Andretti és Cadillac érdekében hazájukban, az Egyesült Államokban már politikai szinten is megindult a mozgolódás: előbb tizenkét kongresszusi képviselő írt levelet a Liberty Mediának, frissebben pedig hét szenátor hívta fel az Igazságügyi Minisztérium figyelmét, hogy az amerikai trösztellenes törvényeket sértheti az Andretti elutasítása a Formula-1 részéről, miközben az FIA technikai feltételeinek megfelelt a csapat.

„Az FIA technikai elemzést végzett, a Formula-1 pedig a kereskedelmi potenciált vizsgálta a jelenlegi környezetben” – reagált a Visa RB vezérigazgatója, Peter Bayer erre a bedobott felvetésre. „Azt pedig határozottan gondolom, hogy a sport sokat tett azért, hogy az Egyesült Államokban terjeszkedjen. Mint tudjuk, három versenyünk van az USA-ban, két amerikai szponzor támogat bennünket. A sport egészében nyit az Egyesült Államok felé, de ennek semmi köze az elhangzottakhoz.”

Christian Horner is egyszerű tényekkel cáfolta, hogy az Andretti amerikai illetősége hátrány lenne: „Amerikai tulajdonban állunk, a mi autónkon öt Fortune 500 listán szereplő cég van rajta. Ennek nincs köze ahhoz, hogy az Andretti amerikai.”

„Ez tisztán a Formula-1 üzleti modelljéhez kötődik. Emlékszem, nemrég még folyamatosan volt két csapat a mezőny végén, ami a fizetésképtelenség határán állt. Most végre ott tartunk, amiért a Libertynek gratulálni kell, mert ezt a modellt ők hozták létre, hogy a Formula-1 leggyengébb csapatának is egymilliárd dollár körüli értéke van.”

„Meglepett, hogy az Andrettinek nem sikerült ez a folyamat, de remélhetőleg, ha tényleg be akarnak kerülni a rajtrácsra, akkor megtalálják a módját. Szerintem a legtermészetesebb megoldás számukra az, hogy megvásárolnak egy meglevő franchise-t, feltéve, hogy valaki eladásra kínálja” – tért vissza Horner ugyanarra a frázisra: az Andretti vegyen meg létező csapatot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: