DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 14. péntek
F1

„Lewis néha áldozatot csinált magából” – Mercedes

Andrew Shovlin szerint olykor visszaütött, hogy a brit nyitott volt a kísérletezésre. A hétszeres világbajnok hisz az érkező F1-es fejlesztéseikben.

Csupán negyedik erőnek tűnik a Mercedes 2024-ben a Formula-1-ben, viszont még házon belül is többször viszi a prímet George Russell Lewis Hamilton ellenében. A 39 éves pilóta nem egyszer tett utalást arra, hogy eltérő beállításokkal kísérletezett, mint csapattársa, amelyek olykor visszaütöttek. Most erről beszélt a Mercedes vezető pályamérnöke, Andrew Shovlin is az Auto Motor und Sport lapnak nyilatkozva:

„Főként arról szól minden, hogy minél többet megtudjunk az autóról. Lewis különösen nyitott idén a nagy beállítás-változtatásokra. Többet meg akar tudni arról, hol tudja a legtöbbet kihozni az autóból. Néha emiatt áldozatot csinált magából. De ha nem változtatsz semmin, akkor nem is tanulsz semmit. Helytelen azt mondani: ’így vannak a dolgok, hozzuk ki ebből a legtöbbet’.”

f1-hamilton-mercedes-miami-2



„A lényeg, hogy jobb egyensúlyt kell elérnünk az autóval, hogy ne kelljen annyi kompromisszumot kötnünk. Újra és újra megtörténik az, hogy megoldunk egy problémát, és cserébe egy újabb üti fel a fejét. A cél az, hogy erős első tengelyünk legyen anélkül, hogy feláldoznánk a hátsó stabilitást, és egy olyan autó, amely jól kormányozható a lassú kanyarokban anélkül, hogy túlkormányzottá válna a gyorsakban.”

Shovlin elmondta, hogy ez volt a helyzet például Sanghajban is, ahol a sprinten elért második hely után úgy változtattak az autó beállításain, hogy az idő szűke miatt azokat a szimulátorban nem tudták validálni, viszont a módosítás azt eredményezte, hogy túlkormányzottá vált Hamilton W15-öse, ami az időmérős kieséséhez vezetett.

 

Hamilton izgatott az érkező F1-es fejlesztések miatt

Eközben Hamilton Imolában, az Emilia-romagnai Nagydíj felvezetéseként arról beszélt, hogy folyamatosan érkeznek újítások a Mercedeshez, amelyek optimizmussal töltik el őt:

f1-hamilton-mercedes-miami-1

„Az utóbbi verseny biztató volt, és még hosszú út áll előttünk. Rendkívül izgatott vagyok az érkező fejlesztések miatt. Tettünk egy lépést a legutóbbi futamon, teszünk egyet ezen a hétvégén is, és még több van érkezőben.”

„Úgy érzem, megleltük a Sarkcsillagunkat, tudjuk, mit kell tennünk és változtatnunk, csak ez időbe telik. De lenyűgöző az energia ebben a csapatban, elképesztően kitartók. Csak nyomjuk tovább, pedig kiütöttek már minket párszor. De továbbra is leszegett fejjel megyünk, koncentrálunk és próbáljuk minden hétvégén a legjobb munkát végezni.”

A hétszeres világbajnok azt is hangsúlyozta, hogy nem csalódott, hogy várni kell ezekre az új alkatrészekre: „Nem mondanám lehangolónak. Ez csak egy türelemjáték, és abból kell kihozni a legtöbbet addig, amid van. De igen biztató, hogy látjuk a fejlődést a gyárban a szélcsatornában.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: