DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Newey inkább pihenőre vonul az F1-től?

A Red Bulltól jövőre távozó tervezőlegenda menedzsere, Eddie Jordan szerint ez a valószínűbb forgatókönyv – de közben a Ferrari-pletykák sem szűnnek.

Szerdán végre hivatalosan is bejelentették, hogy Adrian Newey az elmúlt hetek híreszteléseinek megfelelően valóban távozik a Red Bull Racingtől. A közlemény szerint a vezető technikai igazgató posztját 2025 első negyedévében hagyja el, de már addig is az RB17-es hiperautó tervezésére fókuszál, az F1-es csapattal kapcsolatos munka terén háttérbe vonul.

f1-newey-redbull-2



Noha arról nem láttak napvilágot hivatalos információk, hogy Newey pontosan mikor állhatna munkába esetlegesen egy másik Formula-1-es alakulatnál, a hírek szerint – ahogy arról utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is írt róla az információi alapján – lerövidítheti a „kertészkedési szabadsága” idejét az, hogy a kommünikében Christian Horner csapatfőnököt a barátjának nevezte a szakember, miközben állítólag a kapcsolatuk az utóbbi időben megromlott, sőt Newey távozásának egyik fő okának is ezt tartják.

Mindenesetre a 2025 tavaszi kezdés sem lenne optimális egyik esetleges új munkahelyén sem, hiszen addigra már az új szabályok szerint építendő 2026-os F1-es versenygépek tervezésének első fázisán túl lesznek a csapatok – de kétségtelen, hogy egy 2025 év közbeni csatlakozás így is vonzóbb lehet minden kérő számára, mint ha például csak 2026-ban vagy 2027-ben érkezhetne a tervező.

A korábbi híresztelések szerint az érdeklődők között lehet a Mercedes, az Aston Martin és a Ferrari is. Az Autosport úgy tudja, hogy bár az Aston például tényleg komoly összegű ajánlattal kereste meg Newey-t, a szakember állítólag nem érdeklődik a Lawrence Stroll irányította istálló iránt. A Ferrari ellenben komoly opció lehet: német szakportálok arról írtak, hogy kedden találkozott is a mérnök Frederic Vasseurrel, a maranellóiak F1-es csapatfőnökével.

f1-newey-redbull-1

Ugyanakkor bár egyes források szerint nem valószínű, hogy nyugdíjba vonulna a 65 éves tervezőzseni, azt sem lehet kizárni, hogy legalábbis ideiglenesen kiszakadna az F1-es mókuskerékből. Erre utalnak a korábbi F1-es csapatvezető, Eddie Jordan szavai is, akinek Newey a szerdai közleményben közzétett nyilatkozatában név szerint is köszönetet mondott mint a menedzserének, és aki saját bevallása szerint is közeli kapcsolatot ápol a szakemberrel.

„Ne feledjük, hogy a Red Bullnál folyamatos nyomás alatt volt” – fogalmazott Jordan a Formula for Success podcast friss adásában. „Szóval ha kivenne egy kis időt és egy darabig csak ’hajókázna’, akkor azt mindenki megértené, és úgy gondolom, ez nagyobb valószínűséggel fog megtörténni, mint hogy beleugorjon egy másik munkavállalói karrierlehetőségbe. A dolgok némileg megváltoztak, kicsit idősebb lett.”

Jordan szavai alapján tehát nem kizárt, hogy Newey pihenőre vonuljon, azt viszont maga a tervező korábban többször is elmondta, hogy karrierje kapcsán nagy hiányérzetet jelent, hogy nem dolgozhatott a Ferrarinál, valamint Fernando Alonsóval és Lewis Hamiltonnal – márpedig ha a Scuderiához igazolna, ebből kettőt ki is pipálhatna a Red Bull-os időszaka előtt a Williamsszel és a McLarennel is vb-címeket szerző szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: