DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

A verseny utánra is jutottak büntetések

Idő-, pénz- és rajtrácsbüntetések is röpködtek az F1-es Kínai Nagydíj közben és után, ráadásul a büntetőpontokat illetően is „elég jól” állnak egyesek…

Az alábbiakban áttekintjük, hogy az F1-es Kínai Nagydíjon kit miért és mennyire büntettek meg – a szankciók között idő-, pénz- és rajtrácsbüntetés is szerepelt, Logan Sargeant és Lance Stroll pedig újabb lépést tettek az eltiltás felé.

Az első safety car-fázis végi újraindítás előtt Lance Stroll felöklelte Daniel Ricciardo autóját, ami végül az ausztrál versenyző kieséséhez vezetett. A kanadai pilótát 10 másodperces időbüntetéssel és két büntetőponttal sújtották, az időbüntetést a bokszban letöltötte.

stroll-china



Nem sokkal később, az újraindítást követően Kevin Magnussen vetődött be túl későn Yuki Tsunoda mellé, amivel véget vetett a másik RB versenyének is. Magnussen büntetése szintén 10 másodperc és két büntetőpont volt, az időbüntetés miatt egy hellyel visszaesett a pályán szerzett pozíciójához képest a 16. helyre.

Logan Sargeantot 10 másodperccel és két büntetőponttal sújtották, miután a safety car-fázis alatt a bokszból kijövő Nico Hülkenberg mellett a második safety car-vonal után haladt el. Az időbüntetéssel együtt is az utolsó célba érő, 17. helyen rangsorolták.

sargeant-china

A versenyt követően Daniel Ricciardót három rajthelyes büntetéssel sújtották a következő futamra, minthogy a safety car-fáris alatt megelőzte Nico Hülkenberget. Ricciardo azzal indokolta, hogy Hülkenberg korábban megelőzte őt, és csak visszavette a pozícióját, azonban a sportfelügyelők ítélete szerint ez az indoklás nem állta meg a helyét. Ricciardo két büntetőpontot is kapott.

Végül pedig az Alpine-nak is kiosztottak egy pénzbüntetést Pierre Gasly balul elsült kerékcseréje miatt, melynek során a francia versenyzőt úgy engedték ki a bokszból, hogy a jobb hátsó kerék nem volt fent rendesen. A büntetési tétel 10 ezer euró.

ricciardo-china

Alexander Albont és Lance Strollt felmentették a Pierre Gasly, illetve Nico Hülkenberg leszorítás miatt indított vizsgálatban.

Az alábbi táblázatban az olvasható össze, hogy az egyes versenyzőknek hány büntetőpontja van, és mikor szabadulhatnak meg először ponttól, illetve hánytól:

Sergio Perez

8

szeptember 17. (1) és 24. (4)

Logan Sargeant

8

szeptember 3. (2) és 24. (2)

Lance Stroll

7

július 9. (2)

Fernando Alonso

6

2025. március 24. (3)

Kevin Magnussen

5

2025. március 9. (3)

Lewis Hamilton

4

július 29. (2)

George Russell

4

május 28. (2)

Yuki Tsunoda

3

június 4. (1)

Valtteri Bottas

2

október 29. (2)

Guanyu Zhou

2

július 23. (2)

Nico Hülkenberg

2

május 29. (2)

Max Verstappen

2

november 19. (2)

Daniel Ricciardo

2

2025. április 21. (2)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: