DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Miért vették el és adták vissza Norris körét?

A nem mindennapi kínai F1-es sprintidőmérő végén jött a slusszpoén: de miért törölték a rajtelsőséget érő kört, és miért kapta vissza Norris?

Ritkán látunk olyat az F1-ben, hogy egy törölt kört visszaadnak, olyat pedig még ritkábban, hogy ez döntsön a rajtelsőségről. Bár az esős kínai sprintidőmérő végén úgy tűnt, Hamilton és Alonso lesz az első sorban, Lando Norris végül visszakapta korábban elvett körét, így zsinórban második sprintjét kezdheti az élről.

De mi is történt azzal a bizonyos körrel? Erről Andrea Stella csapatfőnök beszélt a Sky Sports kamerái előtt: „Szerintünk ez azért történhetett, mert a megelőző körben elhagyta a pályát az utolsó kanyarban, és úgy gondolhatták, hogy ennek hatása van a következő körre is, mellyel a pole-t megszerezte.”

x-norris-elhagyas



„De az a kör teljesen tiszta volt, semmi gond nem volt vele, és az FIA magától adta vissza a kört” – folytatta Stella, s arra is rámutatott, hogy nem jelentett előnyt Norris számára a pályaelhagyás: „Ha ott elhagyod a pályát, akkor lassabb leszel, így Lando gyakorlatilag mintegy három tizedet veszített ezzel.”

Ezzel Toto Wolff látatlanban is egyetértett, hiszen így nyilatkozott a sprintidőmérő után: „Nem láttam részletesen, mi történt, csak azt, hogy négykerekes pályaelhagyás. De hogy őszinte legyek, ezzel valószínűleg csak lassabb lett, szóval mindenképpen gyorsabb lett volna nálunk.”

Stella feltételezése egyébként helyes volt, Niels Wittich versenyigazgató sanghaji jegyzeteiben – ellentétben több más nagydíjéval – nem szerepel az, hogy törölni kell az adott kört, ha az előtte lévő kör végén a pilóta elhagyta a pályát az utolsó kanyarban. Éppen ezért is kapta vissza Norris is a maga sprintpole-t érő köridejét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: