DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Sajtó: Megtalálta Hamilton utódját a Mercedes?

Olasz lapértesülések szerint Toto Wolffék a Ferraritól épp a hétszeres F1-es világbajnok miatt távozó Carlos Sainzra csaphatnak le.

A 2025-ös Formula-1-es pilótakeringő egyik legnagyobb kérdése, hogy vajon ki érkezik a Mercedeshez a jövőre immár a Ferrarinál versenyző Lewis Hamilton helyére George Russell mellé.

A Gazetta dello Sport arról számolt be, hogy értesülések szerint megszülethetett a döntés az Ezüst Nyilaknál: az olasz lap úgy tudja, végül Carlos Sainz lesz a befutó. A Gazzetta azt is tudni véli, hogy a Ferraritól épp Hamilton érkezése miatt kiszoruló spanyol pilóta kétéves szerződést ír alá a Mercedesszel, azaz 2025-re és 2026-ra, az új szabályrendszer első idényére is elkötelezné magát.

f1-sainz-hamilton-2024



A lap arról ír, hogy Sainz utóbbi időben mutatott formája – amelyik versenyen elindult 2024-ben, rendre dobogóra állt, s az utóbbi egy esztendőben csak ő tudott futamot nyerni Max Verstappenen kívül az F1-ben –, csapatjátékos beállítottsága, valamint az autófejlesztésben szerzett rutinja is szerepet játszhatott az állítólagos döntésben.

 

Kik a Mercedes egyéb opciói?

Hangsúlyozni kell természetesen, hogy ez egyelőre csak pletyka és értesülés, amiről a Gazetta beszámolt. Mindenesetre érdekes, hogy alig egy nap telt el azóta, hogy egy másik komoly jelöltnek tartott pilóta, Fernando Alonso bejelentette, hogy elkötelezte magát jelenlegi alakulata, az Aston Martin mellett.

f1-sainz-ferrari-suzuka_1

A két spanyol mellett mindenekelőtt Verstappent és Andrea Kimi Antonellit emlegették – sőt, emlegette maga Toto Wolff csapatfőnök is – fő opcióként. A regnáló világbajnok azonban jelen állás szerint a Red Bull-os belső harcok ellenére is kitöltheti 2028-ig szóló szerződését, míg ha a Sainz-pletyka igaznak bizonyul, akkor Wolff hiába nevezte a 17 éves Antonellit a „legerősebb pozícióban” lévő jelöltnek, elképzelhető, hogy a Formula-2-ben vitézkedő olasznak még várnia kell, vagy esetleg a Mercedes partnercsapatánál, a Williamsnél találnak neki ülést 2025-re.

Sainz szempontjából nézve a fejleményeket, az Aston-bejelentés értelemszerűen alighanem előtte is bezárt egy igencsak ígéretes ajtót, így a Mercedesen kívül leginkább a hosszú hónapok óta pletykák Sauber/Audi-projekt lehetne opció, amely azonban vélhetően rizikósabb és rövid távon biztosan kevésbé versenyképes csomagot jelentene, mint az Ezüst Nyilak. Emellett a Red Bullnál is szóba jöhet a háromszoros nagydíjgyőztes neve, bár Sergio Perez eddigi idei formája alapján nem lenne indokolt a mexikói lecserélése sem.

A pilótapiac közelgő robbanásáról – még Alonso hosszabbítása előtt – a Pitwall e heti műsorában is hosszabban beszélgettünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: