DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Alonso újra Hondával: reagált a japán gyártó

A HRC-elnök nem tagadja, hogy frusztráló volt az időszak, amikor együtt dolgoztak, de erősebbé váltak azáltal, hogy ezt maguk mögött hagyták.

Csütörtök este jelentette be az Aston Martin, hogy Fernando Alonso többéves szerződéshosszabbítást írt alá velük, amelynek értelmében legalább 2026-ig biztosan náluk fog versenyezni a Formula-1-ben. Ez azt is jelenti, hogy a spanyol pilóta újra Honda-erőforrás által hajtott versenygépet fog vezetni, hiszen a japánok 2026-tól az Aston gyári partnerei lesznek.

Az újbóli házasság pikáns lehetne, hiszen 2015 és 2017 között a McLarennél igencsak szenvedős és emiatt frusztrált időszakot éltek meg együtt, amely során Alonso többször is hangosan kritizálta a Honda hajtásláncát: a legemlékezetesebb épp a hazai nagydíjukon, Suzukában történt, amikor „GP2-es motornak” nevezte a csapatrádióban az erőforrást.

f1-alonso-honda-2015



Alonso azonban a bejelentés után elmondta, hogy valójában az azóta az F1-et uraló Honda jelenléte is egy kulcsfontosságú szempont volt a döntésében. De vajon mit szól az újabb közös munkához a japán motorgyártó? A Honda Racing Corporation elnöke, Koji Watanabe a Motorsport.com portálnak adott interjúban ezt is érintette:

„Amikor 2015-től 2017-ig vele dolgoztam, az egy roppant nehéz helyzet volt mind a Hondának, mind a csapatnak. Egy különösen frusztráló időszak volt az a történelmünkben, és voltak pillanatok, amikor igen feszült volt a kapcsolatunk.”

„De úgy gondolom, erősebbé váltunk azáltal, hogy túljutottunk azon a frusztráción. Alonso is rendkívül aktív volt azóta. Örülök, hogy túl tudunk lépni ezen a fájdalmas közös élményen, és újra együtt harcolhatunk a győzelmekért. Bízom benne, hogy közösen célba vehetjük a bajnokságot és nyerhetünk együtt.”

Watanabe azt is elárulta, hogy már tavaly év végén beszélt Alonsóval: „Las Vegasban beszéltem vele. Akkor még nem döntött a következő szerződéséről. De Alonso odajött, amikor Mike Krack csapatfőnökkel beszélgettünk. Sok szerencsét kívánt, és mondta, hogy ’ha van rá esély, versenyezzünk együtt’. Csak néhány szót beszéltünk.”

f1-alonso-aston-suzuka-3

Alonso személye az Aston-tárgyalások során is felmerült

Watanabe az interjúban arról is beszélt, hogy a kétszeres F1-es világbajnok személye akkor is felmerült témaként és esetleges problémaként, amikor az Aston Martinnal tárgyaltak a motorszerződésről: „Rengeteg egyeztetésünk volt az Aston Martinnal a 2026-ban induló együttműködésről. Abban az időszakban a versenyzők kapcsán megosztottuk a véleményünket, és egyetértettünk abban az Astonnal, hogy Alonso egy topkategóriás pilóta.”

„Az Aston Martin megkérdezte, hogy lenne-e probléma abból, ha meghosszabbítanák Alonso szerződését. Több ponton is megosztották az aktuális helyzetet. De a Hondának egyáltalán nem volt kérése ezen a téren. Mindenesetre természetesen meg kell beszélnünk, milyen pilótafelállásra van szükségünk ahhoz, hogy nyerjünk, és ebben a kontextusban döntött úgy az alakulat, hogy meghosszabbítja Alonso szerződését.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: