DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

A Ferrarit és a győzelmeket célozza a fejlesztésekkel a McLaren

Andrea Stella, a wokingiak F1-es csapatvezetője úgy érzi, lőtávon belül van hozzájuk képest a Scuderia – és ha őket elkaphatják, akkor futamokat is nyerhetnek.

Az előző évinél sokkal jobb formában kezdte a 2024-es Formula-1-es szezont a McLaren – igaz, a tavaly szezon végi teljesítményük „csak” az erősorrend harmadik helyére elegendő számukra jelenleg, ugyanis a Ferrari egyértelműen átlépte őket. Andrea Stella csapatfőnök ugyanakkor úgy érzi, a fejlesztési verseny során a vörösöket is célba vehetik:

„Most elveszítettük ezt a csatát, de keményen dolgozunk, hogy a jövőben jobban fel legyünk fegyverkezve” – mondta el az F1 Nation Podcast adásában a múlt hétvégi Japán Nagydíj után. „Azt mondanám, hogy a Ferrari egyértelműen nem jár sokkal előttünk. Úgy vélem, komoly fejlesztési verseny lesz idén, mert még mindig sok teljesítményt lehet kinyerni ezekből az autókból újításokkal. Azt mondanám, ez a fő célkitűzésünk.”

f1-mclaren-suzuka-ferrari„Jó látni, hogy csak néhány tizeddel járnak előttünk. Egy ilyen pályán, ahol jelentős a gumikopás és ilyen tekintetben bizonyos mértékig könnyű előzni, nehéz a gyorsabb autót magad mögött tartanod, még ha igen erősen is sikerült az időmérőnk. Ez azt jelenti, hogy autók nagyjából az erősorrendnek megfelelően értek célba.”

Stella korábban elmagyarázta, hogy a Lando Norris által érintőlegesen kritizált, korai kerékcserékkel operáló suzukai stratégiájuk is azt szolgálta, hogy esélyük legyen a pódiumra, ez azonban nem volt lehetséges múlt vasárnap – viszont rövidesen érkezik az első fejlesztési csomag az MCL38-ashoz:

„Bíztunk a dobogóban, mígnem a versenyen észleltük, hogy ez most nem lehetséges, de mint mondtam, nem vagyunk messze. Remélhetőleg rövidesen érkeznek fejlesztéseink, amelyek ezt lehetőbbé teszik. Elvileg szép csomag újítással készülünk Miamira. Még ha az egy sprinthétvége is, megpróbáljuk bevetni őket. Aztán még legalább egy, ha nem kettő körnek kell érkeznie a szezon során a fejlesztéseinkből.”

 

Akár futamokat is nyerne idén az F1-ben a McLaren

f1-mclaren-suzuka-2

Stella azt is hozzátette, hogy ha a Ferrarit el tudnák kapni, akkor már a futamgyőzelem sem lenne messze tőlük: „Az üzenet első része az, hogy fontos eredmény számunkra, hogy megszilárdítsuk a McLarent a harmadik legjobb csapatként az idény ezen szakaszában, mert ez megerősíti azt az utat, amelyet 12 hónapja kezdtünk meg. Ez az első pozitívum.”

„Egyértelműen előre tekintünk és arra, hogy a Ferrari nincs messze, nyilvánvalóan elérhető távolságban vannak a fejlesztési kapacitásunknak. Úgyhogy teljes mértékben eltökéltek vagyunk, hogy eléggé feljavítsuk az autó teljesítményét ahhoz, hogy támadhassuk a Ferrarit a második helyért.”

„Aztán ha ugyanolyan fejlesztéseket tudunk hozni, mint a legutóbbi versenyen, miért ne gondolhatnánk arra, hogy futamokat nyerjünk idén? Nem akarok arrogánsnak tűnni, de ez határozottan a számokon és a tényeken belül van, és mindenki így gondolkodik a McLarennél. Keményen fogunk dolgozni, hogy ezt megvalósítsuk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: