DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 30. csütörtök
F1

Hivatalos: Itt a 2025-ös F1-es versenynaptár!

Ausztrál szezonnyitó, augusztusi Magyar Nagydíj, változatlan 24 futam március közepétől december elejéig – máris bemutatták a jövő évi F1-es menetrendet!

Bár még a 2024-es szezonból is csak négy verseny ment le és csupán április közepén járunk, a Formula-1 és az FIA máris közzétette a 2025-ös versenynaptárt, amelyet a bejelentést megelőzően a Motorsport Világtanács elektronikus voksolás formájában jóvá is hagyott. Ez minden eddiginél korábbi közzétételt jelent, bár nem teljesen váratlanul, hiszen utazó tudósítónk, Mészáros Sándor már a Formula Podcast suzukai futamértékelőjében is utalt rá, hogy akár már a héten ismertethetik a jövő évi menetrendet:

A 2025-ös idény az ideihez hasonlóan 24 fordulóból fog állni, ráadásul a versenyek is megegyeznek a mostani felhozatallal, ugyanaz a 24 nagydíj kapott helyet a kalendárium, mint idén. Viszont a leosztásukban már láthatunk azért eltéréseket.

Például rögtön a szezon legelején, hiszen 2019 óta először – ha nem számoljuk a koronavírus-járvány miatt  utolsó pillanatban lefújt 2020-as eseményt – az Ausztrál Nagydíjjal fog rajtolni az évad, méghozzá az ideinél később, március közepén.

f1-melbourne-start-2024

2019 után újra szezonnyitó lesz az F1-es Ausztrál Nagydíj


 

A futamok regionális csoportosításának jegyében pedig Melbourne-t rögtön követi majd március végén és április végén a Kínai és Japán Nagydíj, míg az előző három idényben az első két állomásnak otthont adó Bahrein és Szaúd-Arábiai ezúttal a Ramadán után, áprilisban kerül sorra – Suzukával alkotva triplát, ráadásul a dzsiddai futamot húsvétvasárnap futják majd.

Május elején immár szokás szerint Miami látogat az F1-es mezőny, majd ezt követően egy tripla fordulóval veszi kezdetét az európai szakasza az évadnak Imolával, Monacóval és Barcelonával. Június közepén ismét átruccannak a versenyzők az észak-amerikai kontinensre a Kanadai Nagydíj miatt, majd következik Spielberg és Silverstone június végén és július elején.

f1-hungaroring-start-2023

2025-ben újra a nyári szünet előtti utolsó futam lesz a Magyar Nagydíj, átkerülve augusztus elejére


 

A Brit GP után viszont egy háromhetes „kis nyári szünet” jön, majd jön a Belga és a Magyar Nagydíj, az ideivel ellentétes sorrendben. Ez azt is jelenti, hogy a hungaroringi futamra 2025-ben augusztus első napjaiban, és a korábbi hagyományokhoz visszatérve a nagy négyhetes nyári pihenőt megelőző utolsó fordulóként kerül majd.

A nyári leállást követően az őszi menet tulajdonképpen teljes egészében megegyezik a mostani naptárral, csupán az időpontok oszlanak el jobban, eltüntetve ezzel az idei szeptember végi-október eleji őszi szünetet. A mezőny Zandvoortban és Monzában zárja az európai körutat, majd jön Baku és Szingapúr, valamint a nagy amerikai túra Austinnal, Mexikóvárossal, Interlagosszal és Las Vegasszal – utóbbi helyi idő szerint ismét szombati versenyt rendez majd.

A zárás is megegyezik a 2024-essel, hiszen a másik két arab forduló, a Katari és az Abu Dhabi Nagydíjakkal fejeződik be a jövő évi szezon. Méghozzá ismét decemberbe nyúlóan, azaz a 2025-ös idény március közepétől december elejéig tart majd.

A bejelentés kapcsán Mohammed ben Sulayem FIA-elnök és Stefano Domenicali F1-vezérigazgató is kiemelte, hogy a 24 futam remek egyvelegét képezi a tradicionális helyszíneknek és a modern versenypályáknak, valamint köszönetet mondtak a helyi promóternek és autósport-szövetségeknek, hogy támogatják a fenntarthatóság irányába tett törekvéseiket.

A 2025-ös F1-es versenynaptár:

Március 14-16. Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Március 21-23. Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 4-6. Japán Nagydíj, Suzuka
Április 11-13. Bahreini Nagydíj, Szahír
Április 18-20. Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda
Május 2-4. Miami Nagydíj, Miami
Május 16-18. Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 23-25. Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Május 30-június 1. Spanyol Nagydíj, Barcelona
Június 13-15. Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 27-29. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 4-6. Brit Nagydíj, Silverstone
Július 25-27. Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Augusztus 1-3. Magyar Nagydíj, Hungaroring
Augusztus 29-31. Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 5-7. Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 19-21. Azerbajdzsáni Nagydíj, Baku
Október 3-5. Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 17-19. USA Nagydíj, Austin
Október 24-26. Mexikóvárosi Nagydíj, Mexikóváros
November 7-9. Sao Pauló-i Nagydíj, Interlagos
November 20-22. Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas (szombati futam)
November 28-30. Katari Nagydíj, Lusail
December 5-7. Abu Dhabi Nagydíj, Abu Dhabi
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: