DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Nem olyan, mint a McLarennél” – Ricciardo a szenvedéséről

A Visa RB ausztrálja állítja: csak apróságok hiányoznak ahhoz, hogy formába lendüljön, nyomás pedig leginkább saját maga részéről helyeződik a vállára.

Nincs túl jó évkezdete Daniel Ricciardo háta mögött idén a Formula-1-ben: míg Yuki Tsunoda az Ausztrál Nagydíjon megszerezte a Visa Cash App RB első pontjait 2024-ben, az ausztrál eddig minden tekintetben elmaradt japán csapattársától.

Ennek ellenére Ricciardo állítja, hogy nincs messze attól, hogy rátaláljon a csúcsformájára: „Mint mindig, egy kis leszorítóerőt és hátsó tapadást keresünk. Hogy őszinte legyek, Melbourne-ben és Szaúd-Arábiában kissé küszködtem a nagy tempójú részeken. Szaúd-Arábiában láttuk, hogy némileg hátrányban vagyunk, ezért úgy éreztük, van rá magyarázatunk. De aztán Melbourne-ben is ez volt még a helyzet a 9-es és 10-es kanyarokban, ahol kissé elmaradtam Yukihoz képest.”

f1-ricciardo-visarb-suzuka-day0



„Úgy vélem, talán ezekre a területekre kell kicsit fókuszálnunk a beállításokkal, hogy önbizalmat gyűjthessek. És úgy hiszem, az alacsony és közepes tempójú részeken nagyjából ott is vagyunk. Nem olyan ez a helyzet, mint a McLarennél. Szóval szerintem csak fontos, hogy folytassam a munkát a mérnökeimmel, és ne kezdjük túl sok tanácsot vagy javaslatot elfogadni kívülről.”

„Természetesen jobb eredményeket akartam az első versenyeken, nem vagyok elégedett ezzel. De fontos, hogy maradjunk az úton és ne tereljék el a figyelmünket” – nyilatkozta a suzukai médianap során Ricciardo.

 

Saját maga helyez nyomást a vállára

Ricciardo pocsék formája kapcsán máris felröppentek olyan sajtóértesülések, hogy Helmut Markóék mindössze kétversenyes ultimátumot adtak neki: ha nem javul a formája, Japán és Kína után akár ki is rakhatják a Visa RB-től és érkezhet a helyére Liam Lawson. Az ausztrál így beszélt minderről:

f1-ricciardo-visarb-melbourne_1

„A nyomás főként tőlem jön, jobban, mint bárki mástól. Nyilván van külső nyomás is. De egy teljes előszezonnal a hátam mögött érkeztem meg erre az idényre, nagyon jó telem volt, a belemet is kiedzettem, és igazán jól éreztem magam. Szóval minden, ami a fejemben volt és a sokéves tapasztalatom azt mondatta velem, hogy teljes tűzzel kell kezdenem az évadot.”

„Igen, úgy érzem, ez eddig nem történt meg. Három verseny ment le. De tudom, hogy nem kell semmin változtatnom, majd jönni fog. Csak egy kis ez-az kell itt-ott. Bármi, ami pillanatnyilag hiányzik, össze fog állni, és szerintem egy hétvégére vagyunk ettől.”

„Nyilván Melbourne-ben is csalódott voltam a hétvégével, hogy nem szereztem pontot, az időmérővel, és így tovább. De amikor kielemeztük a versenyt, nem volt annyira szomorú a helyzet, mint amilyennek tűnhetett. Jó volt a versenytempónk. És szerintem van néhány jó dolog, amit magunkkal vihetünk, most csak össze kell raknunk mindent. És ezt is fogom tenni. Melbourne-ben is ezt mondtam, de nem jött össze, most viszont meg fogom csinálni!” – jelentette ki eltökélten Ricciardo.

Az ausztrál helyzetéről a Pitwall e heti adásában is hosszan beszélgettünk:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: