DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Nyomás alatt hibázni fog a Red Bull” – Vasseur

A Ferrari csapatfőnöke szerint az F1-es Ausztrál Nagydíj bizonyítja, hogy ha nyomást tudjanak gyakorolni a világbajnok gárdára, akkor hibára kényszeríthetők.

Bármennyire kezdte dominánsan és két kettős győzelemmel a 2024-es Formula-1-es szezont a Red Bull, már a harmadik versenyen megszakadt a szériájuk. Max Verstappen ugyanis fékproblémák miatt már az első körökben kiesett az Ausztrál Nagydíjon, amelynek a legelején még vezetett, Sergio Perez tempója pedig egyszerűen pusztán az ötödik helyre volt elegendő számára a Ferrarik és a McLarenek mögött – jóllehet, Christian Horner csapatvezető szerint a mexikói autója is teljesítményt vesztett a padlólemezén.

Az adódó lehetőségre pedig a tavalyi Szingapúri Nagydíjhoz hasonlóan újfent a Ferrari – és azon belül is Carlos Sainz – csapott le, amely Bahreinben és Szaúd-Arábiában is egyértelműen a legközelebbi üldözőnek tűnt az energiaitalosok mögött.

240066-scuderia-ferrari-australian-gp-sunday_edbee6dc-9bba-4bad-b365-59ed2ad0b868_resize



A csapat érezhetően folyamatosan építette fel az önbizalmát az utóbbi időben, és maga Frederic Vasseur is elismerte, hogy ennek szerepe van az eredményeikben: „Ennek nagy része van az eredményekben ebben az üzletben. És úgy gondolom, az elmúlt hónapban építettük az önbizalmat a csapatban, de már a tavalyi szezon utolsó szakaszában is ez volt a helyzet” – mondta el a melbourne-i kettős diadaluk után a Ferrari csapatvezetője.

„Ez a hétvége szerintem jó bizonyítékul szolgál arra, hogy ha mindent összerakunk – és nem vagyok biztos benne, hogy minden hétvégén ez lesz a helyzet, de amikor sikerül –, akkor kicsit nyomás alá tudjuk helyezni őket. És amikor nyomás alatt vannak, akkor hibákat is el fognak követni, ami azt jelenti, hogy továbbra is ebbe az irányba kell haladnunk.”

A Ferrari munkáját könnyíti, hogy az SF-24-es is egyértelmű előrelépést jelent az elődjéhez képest, mindenekelőtt a kiszámítható viselkedése és a tempóbeli javulás tekintetében: „Sokkal-sokkal magabiztosabbak vagyunk annak kapcsán, hogy kezelni tudjuk a dolgokat, mert az első nap első körétől ott volt a teljesítmény, és minden nagyon sima volt. Úgyhogy ilyen helyzetből indulva lehet a legjobb autónk vasárnapra” – fogalmazott Vasseur.

Az ausztráliai eredmények után a Ferrari hátránya mindössze négy pont a konstruktőri világbajnoki tabellán a Red Bull mögött, és Charles Leclerc is ugyanilyen távolságból üldözi a nullázó Verstappent.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: