DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Piastri: Korrekt döntés, Norris gyorsabb volt nálam

Oscar Piastri szívesen állt volna a dobogón hazai közönség előtt, ám egyetért a csapatutasítással Norris elengedése miatt. Az ausztrál Verstappen kiesését is véleményezte.

Ígéretes hétvégét zárt a McLaren: Lando Norris a harmadik helyen zárta az Ausztrál Nagydíjat, közel hat másodperces lemaradásban Charles Leclerc Ferrarijától. A helyi fiatal, Oscar Piastri pedig negyedikként ért célba hazai futamán – bár a kerékcserék alatt Norris elé került, csapatutasításra vissza kellett adnia az előkelőbb pozíciót a britnek. A Formula.hu jelenlétében ezt így értékelte Piastri:

„Teljesen fair volt a csapat részéről. Előrébb kvalifikálta magát az időmérőn, az első etapján pedig hosszabb ideig tudott menni. A futam ezen részén gyorsabb volt nálam, én épp Leclerc-rel tartottam a tempót, mindkettőnkre vészesen közeledett. Reméltem is, hogy elmegy mellettem és Charles-t is el tudja kapni – teljesen korrektnek tartom a csapat részéről a döntést. Persze, szerettem volna hazai közönség előtt a harmadik helyen maradni, de ez most így jött ki.”



„Részemről ez egy erős hétvége volt, néhány hiba azonban belecsúszott, amikor nem kellett volna. Kicsit frusztráló, de a mai szerintem egy jó eredmény. A második etapom végén nagyon elhasználtam az abroncsokat, így a futam ezen részén szenvedtem – de ettől függetlenül erős teljesítményt nyújtottunk.”

„Az utolsó szett gumi jobban bírta – a második etapban volt probléma, hogy amint elkezdtek hólyagosodni, nem lehetett visszafordítani az állapotuk romlását. Ebben még fejlődnöm kell – úgy gondolom, jó irányba tartok, de még nem vagyok teljesen ott.”

Mikor lesz hazai dobogós Ausztráliában?

Az Albert Park még sosem ünnepelt hazai versenyzőt a pódiumán – ettől Piastri mindössze egy pozíciónyira került. Arra a kérdésre, hogy eljátszott-e a pódium gondolatával a versenyt megelőzően, így felelt: „Nem szaladtam ennyire előre.”

„Persze, a futam egy bizonyos részénél tisztában voltam vele, hogy van rá esélyem – ha a második etapomban gyorsabb lettem volna, meg lehetett volna valósítani. Azonban a gumikülönbséggel és Lando hosszabb etapjaival számítottam rá, hogy erősebb tempója lesz, ami így is történt. Nagyon szerettem volna egy pozícióval előrébb végezni, de összességében remek hétvégét zárt a csapat – ígéretes a Ferrarihoz való közeledésünk.”

Verstappen váratlan kiesése

Piastri szerint inkább Perez lemaradása adott okot csodálkozásra, mintsem egy műszaki hiba – a címvédő világbajnok kiesését így értékelte a fiatal ausztrál: „Eggyel kevesebb futam, amit meg fog nyerni… Meglátjuk. A legnagyobb meglepetés számomra Checo tempója volt – azt hittem, könnyen meg fog előzni minket. Ez talán egy kis optimizmusra adhat okot mindenki másnak a mezőnyben. Azonban nagyon ritka, hogy a Red Bull technikai okok miatt ne fejezzen be egy futamot.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: