DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Aki még Bearmannél is erősebben debütált

A Ferrarinál a fiatal versenyzőkkel foglalkozó Jock Clear elmondta, szerinte kié volt a legerősebb F1-es debütálás – persze igazságtalanság lenne egy az egyben összevetni őt Bearmannel.

A Ferrari juniorprogramjáért felelős, karrierje során többek között Schumacherrel, Hamiltonnal és Rosberggel is együtt dolgozó Jock Cleart az F1 Nation podcastben arról kérdezték a Dzsiddában Carlos Sainz helyére beugró Oliver Bearman kapcsán, hogy kié volt a legerősebb F1-es bemutatkozás, amit látott.

bearman-szaud-4



Clear válaszában el nem ítélhető módon egy olyan debütálást idézett fel, melyben maga is tevékeny részt vállalt: Jacques Villeneuve-ét, akinek hosszú éveken át a versenymérnökeként dolgozott. „Gondolom, mindenki azt mondja erre, hogy egy kicsit elfogult vagyok” – mondta, de persze hangsúlyozta, hogy a kanadai más helyzetben volt, mint Bearman.

„Jacques már nyert egy IndyCar-bajnokságot, amikor F1-es autóba ült, de akkor is ő a pole-ba rakta az autót Melbourne-ben, és meg is nyerte volna azt a versenyt 1996-ban, ha Adrian nem mondja, hogy álljunk félre, és hagyjuk Damont nyerni” – idézte fel Newey döntését, ami a későbbi világbajnoknak, Damon Hillnek kedvezett.

villeneuve-1996

Villeneuve-vel ellentétben Bearmannek korábban semmilyen tapasztalata nem volt „felnőtt” sorozatban, így természetesen máshogy is kell értékelni az ő debütálását, mint a kanadai világbajnokét: „Jacques akkor 26 éves volt, ez a srác pedig 18. Szóval ezen a szinten, ebben a szakaszban, 18 évesen egy F2-es autóból kiszállva, ennél jobbat még nem láttam.”

Clear azt is hangsúlyozta, hogy ha előzetesen azt mondják neki, hogy Bearman így teljesít majd a beugrás során, hitetlenkedett volna: „Nem is remélhettem volna jobb hétvégét Ollie számára. Ha ez egy megírt forgatókönyv, kicsit megütközöl a végeredményen, és azt mondanád, hogy na, azért legyünk realisták.”

A brit szakember korábban hosszan méltatta Bearman teljesítményét, ezt ide kattintva lehet elolvasni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: