DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Marko üzent Ricciardónak: Javulni kell!

Pocsékul kezdte a 2024-es szezont Daniel Ricciardo, akinek a karrierje folytatása lehet a tét. Muszáj javítania már a következő hétvégéken.

Már két futam után megfogalmazta az üzenetét Daniel Ricciardo felé dr. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója. 

Az ausztrál pilóta nem titkolt célja az, hogy visszaülhessen a Red Bullba Max Verstappen mellé, és elfoglalhassa Sergio Perez jelenlegi helyét, de amíg tavaly év közben ez kifejezetten reális forgatókönyvnek tűnt az ő idő előtti, és nem is rosszul sikerülő visszatérésével, valamint a mexikói gondjaival, idén eddig más a helyzet.

Perez egyelőre két hétvégéből kétszer hozta a biztos második helyet Verstappen mögött, semmilyen feszültséget nem okozott házon belül (2023 elejével ellentétben), és bár a tempója messze van a világbajnokétól, de a feladatát teljesíti – azt pedig Marko, valamint Christian Horner csapatfőnök is elmondta korábban, hogy az ülés Perezé, ő tudja elveszíteni azt, ha nem hozza azt, amit kérnek tőle.

Ezzel szemben Ricciardónak egyelőre nem a Red Bull ülésével kellene foglalkoznia, hanem saját magával, ugyanis két hétvégéből kétszer kapott ki házon belül Yuki Tsunodától, akit a szakma egyáltalán nem értékel túl magasra, tehát egy magát Red Bullban látó versenyzőnek egyértelműen fölé kellene nőnie.

SI202403080572_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



Ugyan Bahreinben a futamon végül az ausztrál végzett előrébb, de csak egy megkérdőjelezhető csapatutasítás miatt – dr. Helmut Markótól pedig megérkezett az első figyelmeztetés, amit már csak azért is illik komolyan venni, mert egy éve ugyanezen a napon Nyck de Vries figyelmét hívta fel arra, hogy javulnia kell, vagy elveszítheti az ülését.

„Nagy tétje van ennek a szezonnak Yuki és Daniel számára is. Yuki időmérői nagyon jók voltak, és Ricciardónak hamarosan elő kell állnia valamivel” – írta Marko a Speedweek hasábjain.

„Legalábbis az időmérőn Tsunoda elég jó. Emiatt az RB a futam első etapjában pontszerző helyen haladt, azonban ezt követően egyre hátrébb csúsztak. Ezen dolgozniuk kell, nem tudják fenntartani a tempójukat a versenyen – akár a gumikat dolgozzák túl, akár más az ok, de ezt meg kell oldaniuk” – tette hozzá.

Marko korábban azt is elmondta, hogy annak a neve merülhet fel Perez potenciális utódjaként, aki egyértelműen dominálni tud az RB-n belül – nos, eddig ez inkább Tsunoda, de semmiképp sem Ricciardo.

Jövő hétvégén, a hazai futamán, Melbourne-ben reagálnia kell a kialakult helyzetre – Markót és az energiaitalosok döntéshozatalát ismerve túl sok ideje nem lesz arra, hogy megoldja a problémáit, főleg úgy, hogy 34 éves, rutinos, sokat látott pilóta, a „kispadon” pedig ott ül a tavaly remekül debütáló Liam Lawson. Márpedig ha Ricciardo elveszíti a bizalmat, az szinte biztos, hogy az F1-es karrierje végleges lezárását jelenti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: