DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Csatornafedél: A versenyzők megoldást akarnak

Miután Carlos Sainz Ferrariját tavaly Las Vegasban tönkretette egy csatornafedél, ezúttal Bahreinben okoztak problémát ezek az elemek – a pilóták pedig megoldásra várnak.

A bahreini kollektív F1-e steszt egyik központi sztoriját a meglazuló csatornafedelek szolgáltatták: a gyakorlás napirendjét csütörtökön és pénteken is felborította az, hogy be kellett lengetni a piros zászlót a vízelvezető nyílások fedelének nem megfelelő rögzítése miatt.

bahrain-cover



A versenyzők közül többen is kitértek erre a problémára a hétvégén, és hangsúlyozták az ellenőrzések fontosságát. Max Verstappen arra gyanakszik, hogy jelenlegi autógeneráció sajátosságai is hozzájárulnak a probléma kialakulásához:

„A ground effectes autókkal valószínűleg egy kicsit rosszabb a helyzet, s amellett szerintem olyan kanyaríveket is használunk, ahová más autók nem mennek” – kezdte a holland. „Talán az ilyesmit egy kicsit jobban is ellenőrizhetnék, hiszen tudjuk, hogy ez egy lehetséges probléma ezekkel az autókkal.”

verstappen-2024-teszt

„Szóval azt hiszem, mielőtt nekivágunk a hétvégének, kétszer is ellenőrizni kell, hogy minden rendben van-e. Úgy gondolom, hogy a soron következő pályákon mindenképpen meg kell ezt tenni, hogy ne történhessen meg még egyszer, hogy egy autót tönkremegy emiatt. Ráadásul a költségvetési sapka is érvényben van, így különösen nem jó, ha ilyesmi történik.”

Egy hasonló incidens tavaly a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéjén komoly károkat okozott Carlos Sainz autójában, s az ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy a Ferrari elbukta a konstruktőri második, a spanyol pedig az egyéni negyedik helyet. Ezúttal Sainz csapattársa, Charles Leclerc találkozott közelről egy laza fedéllel, de szerencsére ő a spanyollal ellentétben olcsón megúszta – persze érthető módon így sem volt túl boldog az eset miatt:

leclerc-2024-teszt

„Ez egy komoly probléma, hiszen súlyos következményekkel járhat. Foglalkoznunk kell vele, hogy a jövőben ne fordulhasson elő még egyszer. Tegnap egy a vegasihoz hasonló helyen és helyzetben elég szerencsések voltunk, de Vegasban ez elég komoly következményekkel járt Carlos számára. De biztos vagyok benne, hogy mindenki rajta van, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást erre a problémára.”

Lewis Hamilton szintén áthajtott a meglazult burkolaton, és neki is megvolt a véleménye a történtekről: „Ez nyilvánvalóan aggodalomra ad okot, és azt hiszem, legalábbis remélhetőleg az FIA is rajta van az ügyön. Valószínűleg mára az érkezésünk előtt le kellene hegeszteni ezeket. Szerencsére ez most nem volt olyan, mint amikor Carlos eltalált egyet, de mindenképpen meg kell ezt oldanunk.”

hamilton-2024-teszt

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: