DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Az Alfa Romeo korábbi technikai igazgatóját nevezte ki az FIA

Új az együléses szériákért felelős technikai igazgatója van a Szövetségnek: a több F1-es csapatnál is megfordult Jan Monchaux veszi át Tim Goss helyét.

Mi is írtunk róla néhány hete, hogy több vezető beosztású szakember hagyta el a tél során a Nemzetközi Automobil Szövetséget: távozott tőlük többek között Steve Nielsen sportigazgató, valamint Tim Goss technikai igazgató is.

Azt már korábban bejelentette az FIA, hogy előbbi helyét Tim Malyon veszi át, aki eddig biztonsági igazgatóként tevékenykedett, most viszont a Szövetség friss közleménye szerint megvan az idő közben a Visa Cash App RB által a vezető technikai igazgató posztjára leigazolt Goss utódja is.

f1-jan-monchaux-alfa



A szóban forgó szakember nem más, mint Jan Monchaux, aki legutóbb az azóta már nevet és identitást váltó Alfa Romeo Formula-1-es alakulatánál töltötte be a technikai igazgatói pozíciót. Monchaux az FIA technikai igazgatójaként közvetlenül a Szövetség együléses szériáként felelős igazgatójának, Nikolas Tombazisnak jelent majd.

Monchaux komoly F1-es tapasztalattal rendelkezik: 2002-ben az akkor beszálló Toyota aerodinamikai vezetőjeként érkezett meg a száguldó cirkuszba. A japánok 2009 végi kiszállása után átkerült a Ferrarihoz, ahol 2012 végéig ugyancsak az aerodinamikai részlegen dolgozott.

Ezt követően 2013-tól az Audi alkalmazásában állt az F1-en kívül, 2018-ban viszont a Saubernél újra az aerodinamikai részleg fejeként tért vissza a királykategóriába. A hinwili istállónál aztán 2019-ben, Simone Resta távozásakor lépett elő  tecnhikai igazgatóvá, amely posztot James Key tavalyi leigazolása után kellett elhagynia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: