DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Így köt szerződéseket Helmut Marko

Egyszer még szinte gyerekként, egyszer pedig kirúgott versenyzőként szerződtette le a Red Bull-családhoz Danyiil Kvjatot Helmut Marko – ezeket idézte fel az egykori F1-es pilóta.

Az F1 hivatalos honlapjának adott egy interjút az F1 történetének legsikeresebb orosz pilótája, Danyiil Kvjat, aki királykategóriás egészét a Red Bull-családban töltötte: leszerződtették a Toro Rossóhoz, előléptették a Red Bullhoz, aztán lefokozták, kirúgták, majd visszatért, végül 2020-ban az AlphaTauritól távozott végleg.

Ennélfogva Kvjat karrierjére kevesen voltak olyan nagy hatással (vagy talán senki sem), mint Helmut Marko, akiről természetesen több sztorit is elmondott a jelenleg Max Verstappennel boldog kapcsolatban élő Kelly Piquet korábbi párja és gyermekének apja – mindenekelőtt azt, hogy hogyan került egyáltalán kapcsolatba az osztrák sporttanácsadóval, aki nem sokat teketóriázott a szerződtetést illetően.

kvjat-2014



Kvjat leigazolása első Formula BMW-tesztjén, az olaszországi Varanóban dőlt el, ahol egyébként későbbi csapattársa, Sainz is jelen volt, akit vele együtt vett be Marko a juniorprogramba: „Ott volt Carlos Sainz és egy tapasztaltabb pilóta, Felipe Nasr is, volt referencia a számunkra” – idézte fel azt a múlt évtized eleji napot Kvjat.

„Helmut Marko nagyon elégedett volt a teszttel, és azt mondta, hogy ha ez tényleg az első alkalom, akkor ez nagyon jó. Ezt követően írtuk alá a szerződést, amikor édesapámmal eljöttünk a valenciai F1-es nagydíjra” – folytatta Kvjat, akinek nem hagytak túl sok gondolkodási időt:

kvjat-2009

Kvjat 2009-ben, friss Red Bull-juniorként

„Helmut azt mondta, hogy nézd, értékelem az eredményeidet, sok jót hallottam, itt van a szerződés, olvasd el egy éjszaka alatt, és gyere vissza, hogy el akarod fogadni vagy sem. Mit csinálsz ilyenkor? Egyszerűen elfogadod a feltételeket, ahány év, annyi, és aláírod.”

Véletlen egybeesés

Amikor 2017 végén kikerült a Red Bull-családból, a Williams érdeklődése ellenére nem sikerült a következő szezonra versenyzői szerződéshez jutnia, így aztán Kvjat a Ferrari harmadik számú versenyzője lett, ahol rengeteget szimulátorozott, de egy Pirelli-teszten az SF71H-t is kipróbálhatta.

Ezzel azonban nem elégedett meg, szeretett volna visszatérni a versenypályára, amire korábbi munkaadójánál látott legjobb esélyt. „Később felhívtam Helmutot, nem kétségbeesésből, de muszáj volt visszatérnem az F1-be.”

kvjat-marko

„Azt mondtam, neki, hogy készen állok a versenyzésre, és szerintem nagy hasznára lehetnék, mire ő úgy felelt, hogy most minden ajtó zárva van, de majd szól, ha valami változik. És azt hiszem, három nappal később döntött úgy Daniel, hogy a Renault-hoz igazol” – mondta nevetve Kvjat, aki előtt így korábbi csapattársa nyitotta meg a visszautat a Red Bull-családba.

„Helmut felhívott, és azt mondta, hogy micsoda időzítés, még mindig érdekel? Kezet ráztunk, ez volt a visszaút a számomra.”

kvjat-2019

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: