DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Az Audi nem álmodik a 2026-os bajnoki címről

A várakozásokon alul teljesített idén a 2026-ban már az Audi F1-es csapatát üzemeltető Sauber – Hinwilben tudják, hogy nem számíthatnak azonnali sikerekre.

A 2024-től kezdve már nem Alfa Romeo névre hallgató Sauber istálló, mely 2026-tól az Audi gyári csapatává változik, mindössze a kilencedik helyen zárta a 2023-as F1-es szezont, ami komoly visszalépés a tavalyi hatodik, illetve Bottas egyéniben megszerzett tizedik helyezéséhez képest.

Az istálló csapatképviselője, a de facto csapatfőnöki szerepkört betöltő Alessandro Alunni Bravi a RacingNews365-nek adott interjújában értékelte a szezont, mely elmaradt a várakozásoktól. „Csalódott vagyok az idei eredmény miatt, mert szerintem nem tükrözi a lehetőségeinket, nem felel meg az ambícióinknak és céljainknak sem” – mondta az olasz szakember, aki magára vállalta a felelősséget:

alfaromeo



„A csalódottságon az egész csapat osztozik, nem mintha ujjal mutogatnék másokra, hiszen én vagyok a felelős azért, hogy csapatként nem végeztünk jobb munkát. A bennünk rejlő potenciálról a 2022-es szezon utolsó része adott reális képet a számomra, amikor a 7. és a 8. hely között harcoltunk” – fejtette ki Alunni Bravi.

A Sauber vezetője azt is elmondta, hogy mivel az Aston Martintól és az Alpine-tól lefelé nagyon sűrű a mezőny, tökéletes hétvége kell egy-egy pontszerzéshez, ami ritkán jött össze nekik idén: egyetlen kettős pontszerzés, valamint öt további verseny, amikor sikerült a pontzónában végezni – ennél rosszabb mérleget csak a Haas tud felmutatni, ráadásul az Alfa Romeo volt az egyetlen csapat, akiknek sprinten nem jött összes a pontszerzés.

zhou-alfaromeo

Alunni Bravi a fejlesztéseket is értékelte: „Javultunk az autó fejlesztése terén, a szezon során három-négy futamonként rendszeresen tudtunk újításokat hozni. Növeltük a tervezési és gyártási kapacitásunkat, ebből a szempontból hatékonyabbak lettünk.”

„Viszont nem sikerült elérnünk egy olyan nagy lépés, mint a McLarennek, és minden csapat fejlődött idén, szóval magasabb célokat kell kitűznünk a jövő évi autóval kapcsolatban.” – mondta a csapatvezető, aki kiemelkedő fontosságúnak nevezte James Key érkezését a csapathoz.

Megkezdték az Audi érkezésének előkészítését

Alunni Bravi úgy véli, hogy a Hinwilben most zajló munka összességében jó alapot kell, hogy adjon 2026-ra, Arra azonban nem számítanak, hogy rögtön a bajnoki címekért fognak harcolni: „Jó pozícióból kell majd indulnunk, de nagy a lemaradás, amit két-három év alatt be kellene hoznunk.”

audi

„Ám segíthet, ha gyakorlatiasan állunk a gyengeségeinkhez, és meghozzuk a megfelelő döntéseket. Ha úgy kezdjük meg 2026-ot, hogy arra számítunk, hogy a bajnoki címért harcolhatunk, akkor álmokat kergetünk” – mondta, majd hozzátette: „De nem kell álmokat kergetnünk, reálisnak kell lennünk, hiszen a verseny nagyon szoros. Mindenesetre versenyképesek akarunk lenni 2026-ban.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: