DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Hamilton hálás a brazil pofonért, letett az ezüstről

A hétszeres F1-es világbajnok úgy érzi, Interlagos megmutatta, mennyire sok munka vár még rájuk. A Sergio Perez elleni vereségét már el is könyvelte.

Miután mindössze egy nyolcadik hellyel zárta a Mercedes a másfél héttel ezelőtti Formula-1-es Sao Pauló-i Nagydíjat, Toto Wolff az elmúlt bő tíz év legrosszabbjának nevezte az interlagosi teljesítményüket. Lewis Hamilton a Las Vegas-i Nagydíj csütörtöki médianapján a Formula.hu jelenlétében meg is kapta a kérdést, hogy egyetért-e főnöke értékelésével:

„Nekem van a legrosszabb memóriám, szóval nem igazán emlékszem mindre, de egyértelműen az egyik legrosszabbnak érződött. De egyszerűen csak rossz ablakba hoztuk az autót. Nyilván van potenciál az autóban, két remek versenyünk volt előtte. Egyszerűen csak rossz tartományba hoztuk, és ez mindannyiunkon múlt.”

f1-hamilton-mercedes_2



„De tanultunk belőle, és ezekből a tapasztalatokból tanulunk a legtöbbet, szóval mindenkinek fájdalmas volt, de összeszedtük magunkat, a következő héten mindenki a gyárban volt. Mindenki rettenetesen motivált, hogy erősen zárjuk a szezont, és nincs kétségem felőle, hogy képesek vagyunk erre” – fogalmazott a 38 éves pilóta, aki hangsúlyozta: most már pontosan tudják, mi siklott félre Brazíliában.

 

Jót tehet a pofon a Mercedesnek

Arra a kérdésre, hogy emlékeztetőt jelentett-e a két héttel ezelőtti küszködés az istállónak arra, hogy még nem dőlhetnek hátra, Hamilton így reflektált:

„Nem tudom, hogy feltétlenül szükség volt-e emlékeztetni őket arra, milyen sok munka vár még ránk, de mindig vannak jó dolgok, amiket elraktározhatunk egy ilyen nehéz hétvégéről. És egyértelmű, amikor ilyen pofont kapsz, az más megvilágításba helyezi a dolgokat. Úgy vélem, amikor tavaly győzelemmel zártuk az év végét, az ugyan egyértelműen nagyon felemelte a csapatot, de talán azt gondoltuk, hogy jobbak leszünk a következő évben.”

„Úgyhogy hálás vagyok azért a tapasztalatért, mert a srácok tudják, hogy még mindig nem vagyunk annyira közel, mint szeretnénk, ami azt jelenti, hogy keményebben kell dolgoznunk és összességében jobb munkát kell végeznünk. De senki sem él illúzióban a csapatban, tisztában vagyunk vele, hogy még meg kell másznunk egy hegyet.”

f1-hamilton-1

Las Vegas jobb lehet, de az F1-es ezüstről már lemondott

A hétszeres világbajnok ugyanakkor a hétvégi Las Vegas-i esélyeket illetően visszafogottan optimista: „Egyértelműen jobban, mint legutóbb” – válaszolta arra, mennyire lehetnek versenyképesek az új utcai helyszínen. „De így is azt gondolom, kihívás lesz működésre bírni a gumikat ezen a hétvégén. Gyakran nem feltétlenül mi vagyunk a leggyorsabbak az egyenesben, úgyhogy kihívás lesz, hogy megnézzük, nem veszítünk-e túl sokat ott, miközben a kanyarokban tartjuk a többieket. De nem ez a legtechnikásabb pálya, szóval remélhetőleg ez megkönnyíti a dolgunkat.”

A W14-esnek kedvezőbb pálya ide vagy oda, Hamilton a Sergio Perez elleni vb-ezüstért folytatott csatát már gyakorlatilag elengedte – igaz, így sem elégedetlen a 2023-as idényével: „Üldözöm őt, de most már túl messze van, hogy őszinte legyek. 32 pont két versenyre… két katasztrófára van szüksége, nekem meg alapvetően mindkétszer másodiknak kell lennem. De számomra nem jelent különbséget, hogy második vagy harmadik leszek.”

„Szerintem így is lenyűgöző évünk volt annak fényében, hogy milyen az autónk. Sosem gondoltuk volna, hogy a második helyért fogunk harcolni a konstruktőri világbajnokságban, és a korszakunk legdominánsabb autójának ajtaján fogunk kopogtatni. Hálás vagyok azért, ahol most vagyunk és hogy félig jó szezonunk van, sokkal jobb, mint tavaly.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: