DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Csak „szándéka” megtartani Perezt a Red Bullnak?

Érdekes kifejezést használt nemrég Christian Horner a mexikói jövője kapcsán, de az F1-es csapatfőnök gyorsan tisztázta a helyzetet.

Sergio Perez teljesítménye idén jócskán elmarad házon belül a Formula-1-es idényt valósággal letaroló Max Verstappenétől. A holland a győzelmek tekintetében 17-2-re vezet, de még inkább szembetűnő, hogy a mexikói tempóbeli lemaradása is általában jelentős, ráadásul több hibát is elkövetett már az időmérőkön és a futamokon egyaránt.

Nem véletlen, hogy rendre felröppennek olyan híresztelések, hogy Perez helye a szerződése ellenére sem biztos a Red Bullnál 2024-re. Ráadásul bár Christian Hornerék rendre támogatólag szólaltak meg a pilótájuk kapcsán, olykor egy-egy érdekes szóhasználattal inkább csak olajat öntöttek a tűzre.

f1-perez-horner-redbull-1



Ilyen volt az, amikor a csapatvezető azt igyekezett cáfolni, hogy feltétele lenne Perez maradásának a világbajnoki pontverseny második helyének megtartása, ám furcsán sikerült a megfogalmazás: „Checónak megállapodása van velünk a következő szezonra, és az a szándékunk, hogy az autónkban üljön 2024-ben” – nyilatkozta Horner még az F1-es Mexikóvárosi Nagydíjon.

A „szándék” kifejezésre többen felhúzták a szemöldöküket, ám amikor a Motorsport.com portál rákérdezett Hornernél, hogy mire célzott ezzel, mégsem vehető-e biztosra a pilóta maradása, a csapatvezető tisztázta, hogy az esetleges külső tényezők hatására utalt:

„Abszolút magabiztos vagyok és teljesen világos, hogy Checo lesz jövőre a versenyzőnk” – jelentette ki Horner. „Na most ha esetleg megsérülne vagy bármi történne, ezek olyan körülmények, amelyeket nem tudunk az irányításunk alatt tartani. De az egyértelmű terv és így az egyértelmű szándék, hogy folytatni fogja velünk. Azt tervezzük, hogy együtt folytatjuk. Bejelentettük az AlphaTauri versenyzőit, bejelentettük a Red Bull Racing pilótáit. Így szándékozunk rajthoz állni 2024-ben.”

A Red Bull-vezér azt is tagadta, hogy a bizonytalanság bármilyen hatással lett volna az alakulatra: „Nem volt hatással, mert ez csak kívülről jövő zaj. A csapaton belül minden végig világos volt” – mondta el Horner, aki azt viszont nem tagadta, hogy Perez produkciójára viszont hatással lehettek a folyamatos pletykák:

f1-perez-redbull-brazil

„Biztos vagyok benne, hogy igen. De szerintem láthattuk tőle azt, ami az egyik erőssége, hogy igen vastag a bőre. Rengetegszer összeszedte magát már, többször leporolta magát és újra felállt. Úgyhogy remélhetőleg most is ugyanezt teszi.”

 

Brawn versenyképesebb társat akar Verstappen mellé

Bár Horner tehát újfent megerősítette Perez maradását, egy korábbi Formula-1-es csapatfőnök és szakember, Ross Brawn szerint igenis váltania kellene a Red Bullnak. Brawn a Mercedes első domináns éveit hozta példaként, amikor Lewis Hamilton mellett Nico Rosberg is olykor rendkívül erős volt, sőt 2016-ban le is győzte a britet a vb-címért folytatott harcban:

„Amit nagyon őszintén szeretnék látni, valaki versenyképesebb pilótát a másik autóban” – magyarázta Brawn a Talksportnak. „Mivel sajnos Sergio nem készteti túl komoly versenyre Maxot. És még ha domináns is az autó, ha a másikat is olyasvalaki vezeti, aki készen áll megnehezíteni az életét… gondoljunk például Rosbergre és Hamiltonra: az egy nagyszerű év volt, noha a Mercedes uralkodott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: